Érdekességek

Borzasztó gépet tesztelnek!

- Hirdetés

Dr. Philip Nitschke, akinek a dr. Halál becenevet adták, ezúttal bejelentette terveit, hogy most először a közönség elé tárja a legújabb, öngyilkosságot segítő gépét, a Sarco-t (a név a szarkofág szóból származik) az amsterdami Temetkezési Vásáron.

Aki akarja, ki is próbálhatja akár a gépet legalábbis a virtuális valóságban ha belép az eutanázia kapszula teljes nagyságú képmásába. Egy virtuális szemüveg segítségével, a felhasználó bepillantást nyerhet abba hogy működik a halált hozó gép.

Nitschke  azt mondja, hogy  az eszköz bárhol összeszerelhető lesz, hogy “lehetővé tegye a békés elmúlást” egy olyan helyszínen, amelyet az illető személy kiválaszt magának. Az ügylet potenciális felhasználójának ki kell majd töltenie egy online tesztet, hogy felmérjék a mentális  alkalmasságát.

Ha a teszt sikeres, akkor egy 24 órán keresztül érvényes hozzáférési kódot kap. Miután megadta a kódot, a felhasználónak egy visszaigazolást kell küldenie.

A Sarco egy olyan generátorral fog működni, amely folyékony nitrogént használ, amely felszabadulva a kapszulában lévő oxigén szintjét lecsökkenti, így hipoxia, azaz oxigénhiányos állapot jön létre. Az agynak a működéséhez oxigénre van szüksége.

Amikor alacsony oxigén tartalmú környezetbe kerül, a test működése is lassan leáll, ami zavart, fokozott szívritmust, gyors légzést, légszomjat, izzadást és zihálást okoz. A Sarco-ban azonban Nitschke szerint a halálnak “stílusa és eleganciája” lesz.

Egy percen belül a felhasználó elveszti az eszméletét és a halál rövidesen bekövetkezik.

A folyamat aktiválásához az illető személy egyszerűen belép a kapszulába, lefekszik, és ha készen is áll a halálra, csak megnyom egy gombot.

A Sarco tavaly került az újságok címlapjára, azután, hogy az ausztráliai Victoria államban megszavazták az eutanáziát.

A médiumok Nitschke-ben az asszisztált öngyilkosság “Elon Musk”-ját, halálgépében pedig “Tesla” -t látták bele.

Az eutanázia elleni érvek gyakorlati, etikai és vallási megfontolásokat vetnek fel. Sokan azt hangoztatják, hogy egyén “halálhoz való jogának” legalizálása az öngyilkosságot normalizálja, nehezen szabályozhatóvá teszi, és elfogadja, hogy bizonyos életek kevesebbet érnek, mint mások.

De Nitschke, aki 1996-ban működött közre először a törvényes, asszisztált öngyilkosság kivitelezésében, azzal érvel, hogy az élet befejezéséhez való jog polgárjognak számít.

“Végül is mindannyian meghalunk.”, mondja Nitschke. “És egyre többen vagyunk azok, akik szeretnénk beleszólni abba, hogy hogyan. ”

Forrás: iflscience.com