Friss időjárásjelentés

Borzasztó Karácsony várható!

- Hirdetés

Időjárásunk nincs szebb szó, ámokfutásba kezdett, hetek óta melegrekordok dőlnek meg, sajnos minden jel arra utal, hogy az idei Karácsony a feketébbnél is feketébb lesz, Afrika felől, valamint az óceán felől is enyhe légtömegek közelegnek a Kárpát-medence térségébe, lássuk, milyen időjárásra számíthatunk.

Már a keddi napon is 16-18 fok magasságában tetőztek a hőmérsékletek, s azonban további, még ennél is melegebb légtömegek érkeznek hazánkba, és ez a folyamat akár egy hétig is elnyúlhat, így az elmúlt 10 év legmelegebb Karácsonyának lehetünk elszenvedői, az ünnepi időszakban is 10 fok feletti maximumokkal számolhatunk, és még éjszakai fagyokra sincs kilátás, még hegyvidéken sem.

Az Északi-középhegység térsége ilyenkor már fehér színekben szokott pompázni, és beindul a síszezon, s azonban ez egyenlőre teljes mértékben esélytelen, még a hóágyúzásnak sincsen értelme.

Az előttünk álló 3-4 napban melegrekordok dőlhetnek meg ismét, s hazánk déli területei akár 20 fokot is mérhetünk majd, amire már rég volt példa, az elmúlt 10-15 év során.

Hazánk, és ezzel együtt az egész Föld időjárása jelentős, komoly változáson megy keresztül, és egyenlőre még ki kell várni, hogy mi lesz a vége, például azt, hogy az előttünk álló évtizedben hideget, vagy meleget kapunk a nyakunkba s mint ahogyan a tornádók megjelenése is bekövetkezhetett, minden megtörténhet.

Az Északi-sark könyékén idén óriási erődtüzek pusztítottak a fél Amazonas-medence leégett, s hihetetlen mennyiségű szénszármazék került a légkörbe, jelenleg pedig Ausztráliában küzdenek óriási erdőtűzzel, a tengerentúlon a hurrikánszezon se a megszokottan indult, a gleccserek pedig rendkívül gyorsan olvadnak nos ez az idei év kronológiája, így ne is csodálkozzunk, hogy Karácsonykor pulóverben rohangálhatunk.

Óriási veszélyt jelent a tartós meleg a természetre is, és hiszen még 4-5 ilyen nap, s megindul a fákban az élet, ami a jövő évi termés jelentős mértékű pusztulását vonná maga után, és semmit nem tehetünk.

Vagy talán mégis:

Nos, amíg a gazdasági érdekek erősebbek s mint a bolygónk iránti elkötelezettség, addig semmi jóra nem számíthatunk, az ember több ezer ponton amortizálja a természetet, de nem lesz jó vége s mert valójában a természet mindennél erősebb az indonéziai cunami erre jó példa, az ember erőszakkal meghódított egy darabot a természetből, aminek óriási ára volt, ez is gazdasági, turisztikai érdekek miatt történt meg.

Természetesen az idei meleg Karácsony még nem iránymutató s légkörünk még ” helyezkedik”, vagy épp próbál alkalmazkodni, a havazásoktól még azért nem kell elbúcsúznunk örökre, Szilveszter környékére is már érkezhet egy  hideghullám, ami hirtelen napokon belül közel 15 fokos hőmérsékletsüllyedést okozhat és így az év utolsó napjaiban megérkezhet az idei első komolyabb havazás, a hegyekben bizonyosan, de a síkvidéken a csapadék halmazállapota még erősen kérdéses.

Ha Ön óvja, védi a környezetet most egy megosztással sokat segíthet, hogy minél több emberhez eljusson bolygónk segélykiáltása, ne fussunk ki az időből, most még nem késő.

Szerző: Gubár András ( meteorológiai tanácsadó)

A cikk az idojosdas.hu weboldal saját tulajdonát képezi.

Orosháza 2019. 12. 18.