Érdekességek

Darazsak, hangyák, legyek ellen a legjobb praktikák!

- Hirdetés

Imádjuk a nyarat, sajnos vannak olyan velejárói , amiket kifejezetten utálunk, rengeteget bosszankodunk miattuk. Igen, a rovarokról beszélek ezúttal. Alig nyitjuk ki az ablakot, máris özönlenek befelé a hangyák, szúnyogok, legyek, darazsak.

Így utánanéztünk, a vegyszermentes módszerek vagy a bolti termékek mentenek meg hatékonyabban az inváziótól.

Illóolaj, és cukor:

Nézzük először a természetes módszereket!

Nagy előnyük, hogy szinte minden háztartásban megtalálhatók, s egy részük még kifejezetten olcsónak is számít, de hatékonyságuk sajnos sokszor elmarad a kívánttól. Az illóolajok, és az aromás növények közül a babérolaj tartja távol hatékonyan a legyeket, s de például a bazsalikomot és a levendulát is bevethetjük, balkonládában még jól is mutatnak.

A hangyákat szivacs és cukor segítségével ejthetjük csapdába, készítsünk sűrű cukoroldatot, s majd ebbe mártsunk bele szivacsdarabokat. Tegyük őket a hangyák útvonalára, csak várjunk meg, amíg képtelenek lesznek ellenállni az édesség csábításának a szivacsból már csak nehezen vagy sehogy se tudnak kijönni.

Ha meglátjuk, melyik repedésen vagy épp kis lyukon masírozik befelé a hadsereg, egy héjától megfosztott benyomkodott fokhagymagerezd bizony majd elveszi kedvüket a behatolástól.

Nekünk az is bevált, ha szódabikarbónát vagy sütőport szórtunk az ominózus helyre, később pedig ecetet öntöttünk rá csak a biztonság kedvéért.

Darázscsapda házilag:

Legtöbbünk fejvesztve menekül, s amikor egy darázs téved a lakásba. Aki allergiás a csípésére, az joggal tart ezektől a harapós-szúrós harcosoktól, s de allergia nélkül is kifejezetten fájdalmas a csípésük, főleg a gyerekeknél.

Hiába csapkodjuk őket ronggyal, vagy légycsapóval is, sokszor csak feldühítjük őket, főleg a kerti csapok környékén, amit darázsék minden nyáron kineveznek saját területüknek.

Mindenképpen érdemes még darázscsapdát készíteni, ami elkapja a fenevadakat. Ehhez gazdaboltokban külön műanyag tartókat vásárolhatunk, amiket akár a megfelelő arányban kikevert cukor, ecet, víz és sör keverékével kell megtöltenünk.

A műanyag edénykét úgy alakították ki, hogy aki oda bement, ki már ne találjon, de házilag egy műanyag flakon segítségével is elérhetjük ugyanezt a hatást. Néhány naponta ugyan cserélni kell a folyadékot, s de cserébe sok döglött darazsat önthetünk ki, ami lélektani szempontból kifejezetten nagyon jó hatású, s ha úgy érezzük, fullánk híján egyenlőtlen küzdelmet vívunk.

A lakásban kerengő darazsak szerencsére bizony a légyirtóra és a sebtében, ijedten előkapott hajlakkra is zuhanással reagálnak.

Szúnyogháló, és elektromos készülékek:

Ha semmi sem segít már, akkor itt az ideje beszerezni szúnyoghálókat az ablakokra s az ajtókra egyaránt. Nem egyszerű feladat, de az öntapadós, már könnyen felszerelhető termékeknek hála azért teljesíthető. A légypapír szintén olcsó és hatékony eszköz lehet, bár látványra nem valami szívderítő, és néhány makacs légy csak azért sem hajlandó beleragadni.

A boltokban kapható, elektromos árammal működő készülékek közül már választhatunk olyan verziót is, ami nappal a legyeket, éjjel pedig a szúnyogokat tartja távol, de minden ilyen eszköznél fennáll a fejfájás veszélye.

Ha kisgyerek is van a házban, kétszer is gondoljuk meg, milyen terméket szerzünk be! Kétségtelen, hogy ezek a leghatásosabb fegyverek, de cserébe vegyszerekkel kell egy levegőt szívnunk.

A teraszra beszerezhetünk UV-fénycsapdát is, s ez a legyek és szúnyogok ellen egyaránt kiválóan hatásos, vegyszermentes, s de érzékeny lelkűeknek nem ajánlott, mert a rovarokat nagyfeszültségű árammal égeti el, aminek azért hangja is van.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket osztható, sz oldalon található facebook jelre kattintva.