Mezőgazdaság

Dinamikusan fejlődő, minőségi borokat adó borászatok

- Hirdetés
0 SharesKertészet

2018. július 12., csütörtök • 09:06 Dinamikusan fejlődő, minőségi borokat adó borászatok

-- Hirdetés

Ha Új-Zélandra gondol az ember, először nem a bor jut az eszébe. Lehetséges, hogy ezen változtatni kell.

Az utóbbi időben folyamatos és dinamikus fejlődés figyelhető meg az új-zélandi bortermelésben. Olyannyira, hogy arra Elin McCoy, a Decanter szerzője is rácsodálkozott, és úgy ítélte meg, érdemes bemutatni néhány kiváló borászatot – olvasható a VinCE magazin oldalán.

Dinamikusan fejlődő, minőségi borokat adó borászatok 2
A gyönyörű vidék nemcsak gyönyörű, de még tökéletes is a bor készítéshez – fotó: Pinterest

Új-Zéland gyönyörű hegyein és meredek lankáin egyre több szöllőültetvényt találni, amelyek évről-évre jobb borokat adnak a világnak. A szigetországnak nemcsak természeti kincsei lenyűgözők, hanem a borászatban felmutatott eredményei is.

Az utóbbi 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül a helyi bortermelés, így boraik egyre inkább bekerülnek a nemzetközi köztudatba.

Az ország legismertebb borvidékén, Marlborough-ban található a No.1 Family Estate nevű pincészet, amelynek tulajdonosa és vezetője Daniel Le Brun. Családja champagne-i származású, így a pezsgőkészítést is több nemzedéken át champagne-t készítő családjában tanulta meg.

Éppen ezért fontosak számára a hagyományok, azonban azokat az új-zélandi körülményekre adaptálta. Azt állítja, amikor Marlborough-ba érkezett, pár óra alatt megállapította, hogy ezen a helyen kiváló bort lehet készíteni.

Új-Zélandot a sauvignon blanc tette ismertté. Az ültetvények túlnyomó részén ma is ez a szőlőfajta található. A termelők viszont szívesen kísérleteznek olyan fehérszőlőkkel is, mint az albariño vagy éppen a zöld veltelini.

A helyi zászlósbor a pinot noir, legalábbis, ha a vörösborokról van szó.

Marlborough-ban rengeteg a tiszta, intenzív, zamatos pinot lelhető fel. Ezek közül kiemelkednek a japán diplomatából lett borász, Hiro Kusuda borai. Ezeket, a japánokra jellemző precizitással és eleganciával lehet körülírni.

Új-Zéland legsikeresebb pinot noirjai, viszont Bell Hillben készülnek. Egykoron ez a szöllőültetvény egy farm volt, mára viszont egy burgundi stílusú birodalom, nagyon sűrűn ültetett szőlővel. Itt készíti Sherwyn Veldhuizen és Marcel Giesen az ország többszörösen díjazott pinot noirjait.

agrotrend.hu / VinCE

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez