Hírek

Drasztikusan drágul a baromfi!

- Hirdetés

Sajnos újabb rossz hír látott napvilágot, ezúttal a baromfitermékek ára drágulhat jövőre, méghozzá igen jelentős mértékben, ennek igen sok tényezője, okozója van, érezni fogjuk a pénztárcánkon, lássuk hogy milyen mértékű drágulás várható!

A fogyasztók számára jó hír, hogy idén karácsonykor nem lesz drágább a az ünnepi asztalra szánt pulyka, általában sem emelkednek a baromfihús és készítmények árai. A rossz hír azonban, hogy 2019-től ezek a termékek drágulnak és nem is kevéssel.

A szakemberek becslése szerint a termelési költségek ugrásszerű növekedése miatt átlagosan minimum 5 százalékkal drágábban kapják majd év elejétől a kereskedők a baromfitermékeket, amelyre bizony az ő haszonkulcsuk is rárakódik.

Ezzel együtt pedig akár két számjegyű is lehet az áremelkedés, amelynek indoklásai között első helyen említik a meglódult az energiaárakat, ami jövőre sem áll meg.

Az ipar számára az áram, a gáz, takarmányárak is jelentősen növekednek, ez is az okok közé tartozik.

Ezt Erdélyi István nyilatkozta a Népszavának, a Magyar Pulyka Szövetség elnöke, a szervezet által hatodszor megszervezett szakmai konferencián. A 2017-ben bevezetett 5 százalékos áfának köszönhetőn a pulykamellfilé kilója jelenleg csak 1690 forint, ám ez a kedvező ár 2019-ben nem tartható, tette hozzá.

A szövetség elnöke elmondta, egyre feszítőbb az ágazat munkaerőhiánya, egyre több nyugdíjkorhatárhoz közeledő munkavállaló az ágazatban, és már a havi bruttó 300-350 ezer forintos fizetés sem vonzó a fiatalok számára.

A hazai pulykatermelés 40 százalékát adó Gallicoop például 30 kárpátaljai magyar munkás vett fel, de többségük a magyar útlevél birtokában rövid úton továbbállt, ketten maradtak a cégnél, jegyezte meg Erdélyi István.

Jelenleg indiai dolgozókkal igyekeznek enyhíteni a munkaerő hiányt, már Mongóliában is toboroznak.

A múlt évihez képest mára a liba, kacsa állomány 40-50 százalékkal nőtt, mint emlékezetes a tavalyi madárinfluenza, illetve az ehhez kapcsolódó kényszervágások is megtizedelték a létszámot, említette Csorba Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnök-igazgatója.

A hízottliba-létszám még nem érte el az átlagos 2,5 milliót, s pillanatnyilag 2,2 milliót tartanak nyilván. A liba fogyasztói ára szeptemberben 2,8 százalékkal nőtt, míg a kacsa 7 százalékkal lett olcsóbb.

Forrás: www.nepszava.hu