Hírek

Drasztikusan drágul a fuvardíj!

- Hirdetés

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, NiT Hungary és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége által aláírt közleményben a szervezetek emlékeztetnek, hogy a 2019-re vonatkozó módosított útdíj rendeletek a hivatalos bejelentések szerint 5,8 százalékos díjemelést jelentenek.

Kétszámjegyű százalékos díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre az akár 30 százalékos mértéket meghaladó útdíj-emelés és egyéb költségnövekedések miatt , közölték a fuvarozói érdekképviseletek pénteken az MTI-vel.

A teljes gépjárműparkot érintő útdíj-emelkedés leginkább a belföldi fuvarozást végző mintegy 20 ezer EURO III és EURO IV környezetvédelmi besorolású járművet érinti, a változás kilométerenként 5-30 forinttal emeli meg a fuvarozók költségeit, így akár a 32 százalékot is meghaladhatja az útdíj-növekedés mértéke kilométerenként.

A döntően nemzetközi relációban érintett EURO V és EURO VI kategóriájú járművek környezetvédelmi kedvezménye 5 százalékkal csökken,  ezért ezekben a kategóriákban az útdíj-emelés mértéke 11 forint kilométerenként, amelyet a vállalkozások kénytelenek beépíteni 2019-től esedékes fuvardíjaikba fejtették ki.

Az átalakított környezetvédelmi rendszer átalakítása, a felelősségbiztosítási díjak emelkedése indokolja a drasztikus emelést.

Meredeken emelkednek az ágazatban dolgozó gépkocsivezetők bérei, na és kevesebb a visszaigényelhető jövedéki adó mértéke az üzemanyagok árából.

Az útdíj-emelkedés, és a további költségek növekedése miatt ezért is 2019-től kétszámjegyű százalékos fuvardíjemelés válik szükségessé, amely költségek már a fogyasztói árakban is megjelenhetnek majd áll a fuvarozói érdek-képviseletek közleményében.

Forrás: MTI