Mezőgazdaság

Éghajlatbarát földhasználat adminisztratív terhek nélkül?

- Hirdetés

Legutóbb frissítveFenntarthatóság

2018. május 14., hétfő • 15:17 Éghajlatbarát földhasználat adminisztratív terhek nélkül?

Az Európai Uniónak 2030-ig kell teljesítenie a Párizsi Megállapodásban vállalt 40 százalékos kibocsátáscsökkentést.

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme, a velük való megfelelő gazdálkodás érdekében, hogy 2021 és 2030 között az elvárt ütemben csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az új rendelet keretet hoz létre, amellyel biztosítható az ágazati kibocsátások figyelembevétele. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió (EU) teljesítse a Párizsi Megállapodásban vállalt 40 százalékos kibocsátáscsökkentést 2030-ig.

Éghajlatbarát földhasználat adminisztratív terhek nélkül? 2
fotó: Pixabay

Neno Dimov, az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária környezetvédelmi és vízügyi minisztere elmondta, az új szabályok anélkül fogják éghajlatbarát földhasználatra ösztönözni a tagállamokat, hogy újabb korlátozásokat vagy adminisztratív terheket teremtenének.

A rendelet nem állapít meg semmilyen kötelezettséget a magánfelek, a mezőgazdasági termelők vagy az erdőgazdálkodók számára.

A földhasználatról és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet minden tagállam számára kötelező érvényű kötelezettségvállalást és a megfelelés megállapítására irányuló számviteli szabályokat határozott meg. A rendelet hatálya az erdészetből és a mezőgazdaságból származó szén-dioxid kibocsátására terjed ki.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez