Mezőgazdaság

Egy veszélytelennek nyilvánított E betűs alkotóelem új felhasználása az EU-ban

- HirdetésÉlelmiszergazdaság

2018. május 10., csütörtök • 08:55 Egy veszélytelennek nyilvánított E betűs alkotóelem új felhasználása az EU-ban

-- Hirdetés

A taumatin – amely a fehérje anyagcsere során ártalmatlan összetevőkre bomlik – az élelmiszerügyi tudományos bizottság számos vizsgálatán átesett, amelyek alapján a felhasználás kiterjesztése és a felhasználási szint módosítása nem vet fel aggályokat. Az EU módosította a vegyület felhasználási területeit.

Megjelent az Európai Bizottság 2018/677/EU rendelete, ami az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. mellékletének a taumatin (E 957) bizonyos élelmiszer-kategóriákban ízfokozóként való felhasználását módosítja – számolt be róla a Nemzeit Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A taumatin különböző fehérjék keveréke, a nyugat-afrikai katemfe-cserje (Thaumatococcus daniellii) természetes alkotója.

Mintegy 2.500-szor jobban édesít, mint a cukor. Késleltetve, de hosszú ideig hat, és édesgyökér-utóíze van. A taumatinnak ízfokozó hatása is van. Ízfokozóként használata javítja az ízesített élelmiszertermékek érzékszervi jellemzőit. A taumatin fokozhatja a szószokban, mártásokban és snackekben előforduló umami és fűszeres ízt, még vonzóbbá téve az élelmiszertermékeket az emberi ízlelés számára.

Az indoklás szerint ezért helyénvaló engedélyezni a taumatin ízfokozóként felhasználását a 12.6 („Szószok, mártások”) és 15.1 („Burgonya-, gabona-, liszt- vagy keményítőalapú snackek”) élelmiszer-kategóriák termékeiben, az egyes élelmiszer-kategóriákban legfeljebb 5 milligramm/kilogramm vagy miligramm/liter szintig.

A jogszabály a kihirdetést (2018. május 4.) követő huszadik napon lép hatályba.

agrotrend.hu / NAK

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez