Mezőgazdaság

Egyes ágazatokat különösen érzékenyen érinthetnek a KAP módosítások

- Hirdetés
0 SharesAgrárpénzek

2018. június 14., csütörtök • 08:04 Egyes ágazatokat különösen érzékenyen érinthetnek a KAP módosítások

-- Hirdetés

A szarvasmarha- és juhtartókat, a kertészeket, illetve a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat segítő támogatások lehetnek leginkább megkurtítva.

Szélesedik az együttműködés az uniós agrárpénzek védelmében. Ahogy arról már az agrotrend.hu is beszámolt, a visegrádi országok mellett Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, valamint a balti országok is jelezték, elfogadhatatlan a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható uniós források megnyirbálása.

Nagy István agrárminiszter Bábolnán, a magyar V4-elnökség záró miniszteri találkozóján elmondta: a megjelent jogszabályi javaslatok a mostaninál is több terhet rónak a gazdálkodókra, miközben az Európai Bizottság a támogatások csökkentését vetítette előre.

A Magyar Idők hírportál az alábbiakról számolt be cikkében:

A tárca számításai szerint a brüsszeli javaslat a magyar KAP-forrásokban a közvetlen kifizetéseknél 16,4 százalékkal, míg a vidékfejlesztési támogatásoknál 26,6 százalékkal csökkentené a 2020 utáni hétéves költségvetési időszakban.

2

A megjelent jogszabályi javaslatok a mostaninál is több terhet rónak a gazdálkodókra – fotó: magyaridok.hu

– Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben a bizottság drasztikus mértékben csökkenteni akarja a támogatásokat – szögezte le a tárcavezető. Majd megjegyezte: a közös agrárpolitikából származó forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk.

Az agrárminiszter úgy látja, hogy különösen a tejelő és húshasznú szarvasmarhák tartóit, a juhtartókat, a kertészeket, illetve a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat segítő, termeléshez kötött támogatások esetében lesz nehézkes a jelenlegi támogatási szintjének megtartása. – Szövetségeseinkkel mindent megteszünk a támogatások megőrzése érdekében – tette hozzá a magyar tárcavezető.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez