Mezőgazdaság

Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken

- HirdetésHírek

2018. március 23., péntek • 13:28 Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken

-- Hirdetés

A következő napokban nem várható csapadék, így a belvízzel elöntött területek nagysága csökkenhet. Addig viszont a növényvédelmi munkákat sem tudják elkezdeni a gazdák a földeken.

Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg 376 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 161 kilométeren elsőfokú a készültség 215 kilométeren másodfokú – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki közleményében.

Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, a Balatoni vízeresztés, illetve a Kapos vízrendszeréből érkező árhullám együttes hatása miatt.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés, ill. Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Kraszna felső szakasza már apad, de a jelentős román oldali szivattyús belvízemelés miatt lassú apadásra kell számítani.

A Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság, illetve a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén Hajdó-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Hortobágy-Berettyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt.

Szegeden lezárták a Huszár Mátyás rakpartot a magas vízállás miatt. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével – közölte az OVF. Jelenleg 61 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve ebből 18 szakaszon I. fok, 38 szakaszon II. fok és 5 szakaszon III. fok van érvényben.

A pénteki adatok szerint a belvízzel elöntött területek nagysága 74 600 hektár volt, ebből 38 500 ha vetés és szántó. A legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak.

Szinte teljesen víz borítja a Szolnok melletti Besenyszög szántóföldjeit – közölte a hirado.hu. Az egyik gazdának 110 hektár földje van, 60 hektáron őszi árpát, 50-en őszi búzát vetett. Árkokat és vízelvezető csatornákat ástak, hogy le tudjon folyni a víz. Napi körülbelül 1500 köbméter vizet enged le, ilyen ütemben nagyjából 20 nap alatt fogy el a víz a földről. Azt mondta, ha újabb csapadék érkezik, az komoly károkat okoz majd a termésben.

Békés megyében 5 ezer hektár vetés, több mint 7 ezer hektár szántó, rét és legelő került víz alá. A gazdák aggódnak, hogy a vízben álló őszi vetésű növények a következő hetekben megrohadhatnak, és a növényvédelmi munkákat sem tudják elkezdeni a földeken.

A Bács-Kiskun megyei Csengőd környékén 760 hektáron termesztenek szőlőt, ebből most csaknem a fele víz alatt van. A település polgármestere elmondta, a helyzetet az is nehezíti, hogy a terület adottságai miatt a talaj felső rétege alatt vízzáró homokkő van, így csak nehezen tud felszívódni a nedvesség.

A termelők a belvíz miatt ért veszteséget az agrárkár-enyhítési rendszeren keresztül tudják bejelenteni.

A Balaton átlagvízállása pénteken 132 centiméter volt. A tóból továbbra is eresztik a vizet a Sió csatornán keresztül. Az előrejelzések szerint a soron következő hat napban jelentős csapadék a vízgyűjtő területén nem varható, ezért a tó vízszintjének stagnálása várható – olvasható a vízügyi jelentésben.

agrotrend.hu / OVF, hirado.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>