Érdekességek

Egyre pusztítóbb viharok jönnek!

- Hirdetés

Ismét fákat döntött, cserepeket röpített s így házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott még alig egy hete s hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban is az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták.

Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb, pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Az utóbbi időkben egyre erősebb, és pusztítóbb viharok sújtják Európát, áradások, óriási havazások s így szélsőségesen enyhe időjárás is előfordul télen, ami eddig nem volt jellemző.

Félő sajnos, hogy az előttünk álló években egyre gyakrabban találkozhatunk Európában, akár hazánkban is tornádóval, tavaly Romániát, és Ukrajnát is ilyen időjárási jelenség sújtotta, nem számítottak rá.

Sokan már temetik a telet, nem gondolva arra, hogy pillanatok alatt fordulhat időjárásunk, a kora tavaszt néhány nap alatt kisöpörheti a tél még márciusban is, sok múlik a széljárásokon is.

Egyébként ezúttal a február 10-e több időjárási rekordot is hozott amint arról az Országos Meteorológiai Szolgálat is beszámolt.

A Science Advance folyóirat által február 6-n közölt tanulmányról a Quibit internetes portál oldalán már olvashatunk. S e szerint a gigantikus folyókként viselkedő tengeráramlatoknak a mozgási energiája 1990-től kezdve egyre nagyobb, sebességük évtizedenként 5 százalékkal növekszik.

Ennek okaként az egyre erősödő szeleket jelölték meg, amelyek nem csak a tengeráramlatokat gyorsítják, hanem az elmúlt 30 évben a hullámok átlag, és csúcsmagasságának mintegy harminc centiméterrel való növekedésének is a felelősei.

A globális felmelegedés a vártnál jóval nagyobb tempóban gyorsul, ami beláthatatlan következményekkel járhat akár hazánkban is, azon sem kell meglepődni, ha megismétlődik a 7 évvel ezelőtti havazás is, s ami pontosan nemzeti ünnepünkkor történt március közepén, a múlt így megismételheti önmagát s sajnos ez nem hiányozna senkinek, de van rá esély.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.