Hírek

Egyre veszélyesebb a törpeharcsa!

- Hirdetés

A Tisza-tó ma még nagy fajgazdagsággal rendelkező víz. Halállományára a törpeharcsa- és busaállomány mértéktelen túlszaporodása jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. Olyan folyamat ez, amely ellen föllépni nemcsak törvény által előírt kötelességünk, hanem jól felfogott horgászati érdekünk is.

A törpeharcsa megítélése nem egységes a horgászok körében. Akik olyan szerencsések, hogy arasznyi példányokat sikerül belőle fogniuk, azok szívesen horgásznak rá, hiszen jóízű, szálkamentes húsa csemege. Ám olyan tömegben, amely napjainkban jellemzi az állományt, már egyáltalán nem kívánatos. Átlagos egyedsúlya a hihetetlen mértékű szaporulat és a rendkívüli ivadéksűrűség következtében roppant alacsony.

Az apróságok állandó kapása egyes időszakokban már kifejezetten zavarja a horgászatot, tömeges jelenlétük pedig a kritikus nyári hajnalokon és a téli, jéggel fedett időszakokban megnöveli az oxigénhiányos állapot kialakulásának kockázatát.

A legnagyobb kárt azonban a táplálkozása okozza, hiszen nemcsak az őshonos halak ikráit fogyasztja el, hanem minden olyan haltáplálék-szervezetet, amely fontos szerepet játszik az őshonos halak táplálkozásában (zooplankton, férgek, puhatestűek, ízeltlábúak stb.).


Szakirodalmi adatok szerint 1 kg törpeharcsához 9 kg táplálék elfogyasztása szükséges. Ebből könnyedén kiszámolható, hogy a 2015-ben és 2016-ban kifogott közel 30.000 kg törpeharcsa 270.000 kg természetes tápláléktól fosztotta meg a Tisza-tó őshonos halállományát addigi élete során.

A busa tömeges jelenléte által okozott probléma hasonlatos a törpeharcsáéhoz. A busa ugyanis planktonfogyasztásra specializálódott, tehát ugyanazzal az élőlénycsoporttal táplálkozik, ami az őshonos halivadék számára nélkülözhetetlen.

Ráadásul a busacsapatok nemcsak a Tiszában fordulnak elő, hanem a tározótérben is, ahol az őshonos halivadékok zöme él. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy 2016 nyarán eddig még soha nem látott tömegű busaivadék jelent meg a Tiszavalki-medencében, majd később a Sarudi-medencében is. További negatív hatást jelent az ivarérett egyedek tömeges előfordulása a folyóban, mert állandó mozgásuk zavarja az őshonos halakat.

Megesik olykor a kertekben is, hogy a kedvező időjárási viszonyok és a sikeres beporzás következtében sűrűn telerakódnak az ágak zöld gyümölcskezdeményekkel. A jó kertész ilyenkor megritkítja a termést, mert nem mogyorónyi méretű barackra vagy almára vágyik.

Ugyanezt megtehetjük mi is a törpeharcsával, mert van olyan módszer, amivel szelektíven fogható. Ezt a törpeharcsa-varsás halfogási módszert – folyamatos ellenőrzés mellett – egy abádszalóki szakember közreműködésével már kipróbáltuk, és megfelelőnek találtuk az állomány gyérítésére. A busafogás nem volt ennyire eredményes, de kisebb sikereket e téren is elkönyvelhettünk. A kedvező tapasztalatok nyomán 2018-ban is folytatni fogjuk az eddigi munkát.

A Tisza-tavi törpeharcsa-állomány olyan méretű, aminek kártétele felbecsülhetetlen. Ellene intézményesen kell felvennünk a harcot. Ez a szelektív halászat azonban elhivatott és szakmailag is képzett halászokat kíván.

Ezeknek a feltételeknek felel meg az az abádszalóki és  tiszafüredi vállalkozó, akikkel már szerződést kötöttünk. Ez persze így még kevés eredmény reményét kelti, ezért várjuk a feltételeknek megfelelő halász képesítéssel rendelkezők jelentkezését, akikkel további szerződéseket kívánunk kötni. A tiszafüredi öblözetben egy, a feltételeknek megfelelő vállalkozó fogja gyéríteni a törpeharcsa-állományt, törpés csapdákkal.

A vállalkozókkal kötött szerződésekben a halászathoz használható eszközök számát és méretét rögzítjük, valamint azt is, hogy a halász a munka megkezdése előtt legalább egy nappal köteles bejelenteni a halászat helyét és idejét, valamint GPS-koordinátákkal megadni a zsákmány kirakásának és elszállításának a helyét.

Kollégáink természetesen a munka során is jelen lesznek, de az említett adatok ismeretében bármelyik horgász is meggyőződhet arról, hogy kizárólag szelektáló halászat történik. Erről honlapunkon folyamatos tájékoztatást adunk.
Kérjük, fogadják megértéssel és bizalommal az intézkedéseinket, és szurkoljanak a minél sikeresebb gyérítésért!

Forrás: www.sporthorgasz.eu

 

Csatlakozzon a beszélgetéshez