Hírek

Ekkor érkezhet a kemény Tél!

- Hirdetés

A decemberi hónap olyannak tűnhetett sokak számára, mintha az ősz nem akarna véget érni, így valóban nem is meglepő, hogy igen sok embert foglalkoztat, hogy mikor érkezik az igazi tél, vagy egyáltalán lesz-e idén hó és persze ami késik, nem múlik az igazi kemény tél már közel jár.

Az északnyugati-északi légáramlás hatására, s amely a mediterrán ciklon mögött áll a hét második felére kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárás várható. A komolyabb lehűlés 28-án érkezhet meg hazánkba s egy csapadékzóna is érkezik hétvégén, így az idei télen első alkalommal kifehéredhet a táj országszerte

Amilyen őszies volt a december, s annyira télies lehet a január, több komoly fagybetöréssel, és havazással méghozzá jelentős mennyiségűvel, lesz mit takarítani a közutasoknak, s bár ez nekik nem nagyon szokott menni, a lényeg, hogy ők felkészültek a télre, hát majd meglátjuk.

Január első felében több alkalommal fagyos légtömegek zúdulnak hazánk térségébe amik előreláthatólag több mediterrán ciklont is generálnak majd a Földközi-tenger középső medencéjében. S így a mediterrán ciklonok, s az északról lezúduló sarkvidéki eredetű légtömegek igen nagy havazásokat okozhatnak, s nem csak a hegyekben, hanem az Alföldön is, például Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Januárban nem elképzelhetetlen, hogy hegyvidékeken akár 1 méteres hó hullhat, de az Alföld tájait is 40 cm-t meghaladó hóréteg lepheti be, extrém, -20 fok alatti hőmérsékletek társulhatnak a havazásokhoz és így senki ne gondolja, hogy megúsztuk a telet, hiszen még meg sem érkezett.

Február közepén hasonlóan nagy havazásokkal számolhatunk, és az idei tél hozni fogja a formáját, még a gyenge december ellenére is így ne dobjuk messzire a hólapátot, és a szánkókra is szükségünk lehet majd a gyerekek nagy örömére, közlekedési szempontból pedig nem árt felkészülni.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Írta: Gubár András   Meteorológiai tanácsadó

Időjósdás.hu