Érdekességek

Eldobható tányér levelekből!

- Hirdetés

Évről-évre egyre nagyobb gondot okoz a műanyag, a Föld biológiai egyensúlyát is veszélyezteti, s ezúttal egy fantasztikus, és egyben zseniális találmány látott napvilágot, s ami kiválthatja a műanyagot életünk fontos szegmenséből, az étkezésből.

Egy német start-up cég, a Leaf Republic ezúttal levelekből készült tányérral veszi föl a harcot a műanyag használati tárgyak ellen. A levéltányér biológiailag abszolút lebomló, vegyszer és ragasztóanyag-mentes. Ugyanazt a kényelmet nyújtja, mint az eldobható műanyag- vagy papírtányér.

Az emberek kényelmét szolgáló eldobható műanyagtányérok s evőeszközök világszerte nagy mennyiségű hulladékkal terhelik a lerakókat s a környezetet is. A német Leaf Republic start-up cég levelekből készült tányérai ugyanezt a kényelmet szolgálják, környezetterhelés nélkül.

A „feltalálók” az ötletet a bennszülött népektől vették, akik már évszázadok során különböző természetes anyagokat leveleket, kérgeket használtak az ételek szervírozására. Már három éven át tartó kutatómunka után öltött testet az ötlet, és közösségi finanszírozásból tervezik a piaci bevezetését.

Három rétegű, a két levélréteget középen szilárdságot adó pálmarosttal tapasztják össze, magas nyomású présgéppel. A levelek természetes viaszrétegének köszönhetően vízálló, nem ázik át, mint a hagyományos papírtányér. Anyaga kellemes, selymes tapintású.

Ez a tányér 18 napig tárolható üzletek polcain, és mindössze 28 nap alatt lebomlik természetes módon a talajban.

A divatos formatervezésnek és a levelek természetes fényes zöld színének köszönhetően nagyon mutatós is, igazán feldobja a kerti grillezést. A termékről, a gyártási folyamatról a Leaf Republic honlapján tájékozódhatunk.

A projektet a kickstarter.com oldalon keresztül támogathatjuk.

Forrás: goodnewsnetwork.org/magyarmezogazdasag.hu