Mezőgazdaság

Élelmiszerlavina: egyre több konyhakertet hasznosítanak

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. május 09., szerda • 15:21 Élelmiszerlavina: egyre több konyhakertet hasznosítanak

-- Hirdetés

Harmincnégy településen kezdődött el a munka az Élemiszerlavina programban.

Harmincnégy önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott értékes vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A burgonyát és a különféle zöldségféléket ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terményeket nehéz sorsú embereknek adják majd.

Az idén 10 éves Élelmiszerlavina program indulása óta már több mint ezer tonna friss zöldség került hátrányos helyzetű emberekhez – fotó: Élelmiszerlavina

– Az Élelmiszerlavina programmal a kézzelfogható segítségen túl az a célunk, hogy a benne résztvevők tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdasági munkáról, ezáltal otthonuk földterületeit is újra hasznosítani tudják, illetve a helyi vállalkozásokban munkát vállalhassanak.

A pozitív fejlődés kis lépésekben ugyan, de jól látható: egyre több településen kezdik el a konyhakerteket ismét hasznosítani,

amelyet nagyon fontosnak tartunk a vidék előrelépése szempontjából – hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője.

– Az idei programban összesen 34 – főként hátrányos helyzetű országrészekben tevékenykedő – önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott zöldség vetőmagokból álló értékes csomagot – ismertette Molnár Antal, a Civil Iránytű Alapítvány projektmenedzsere.

A Syngenta által felajánlott burgonya, zöldborsó, hagyma, paprika, cukkini, saláta, valamint paradicsom vetőmagok kiosztásánál figyelembe vették a termőföld adottságait is.

A munka ezekben a hetekben összesen 40 hektárnyi területen kezdődött el, majd ősszel a betakarítás után a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A program évek óta visszatérő pályázója Zsámbok önkormányzata. A Pest megyei település polgármestere, Holló Ilona elmondta: idén egy hektáron gazdálkodnak 15-20 ember bevonásával. Az Élelmiszerlavina révén termelt uborkát, burgonyát, cukkinit, paprikát, uborkát, sárgarépát és fejeskáposztát mintegy 60 családhoz juttatják majd el.

A községben már vannak jól érzékelhető eredményei a programnak, egyre többen kezdtek el ismét kertészkedni otthonukban – fotó: Élelmiszerlavina

– Szeretnénk a családokat motiválni, hogy tanuljanak, termeljenek, és vállaljanak munkát az agráriumban. Igyekszünk az iskolás gyerekeket is bevonni, és rajtuk keresztül megszólítani a családok idősebb tagjait – hangsúlyozta Holló Ilona.

A somogyi megyehatáron fekvő Kercseliget az önkormányzat épülete mögötti mintegy félhektáros földterületét hasznosította a közösségi kertészetük számára. Mecseki János polgármester elmondta: káposztát, cukorborsót, uborkát, paprikát vetettek és a burgonya is a föld alá került. A terményekből a rászoruló családok részesülnek majd. Rajtuk kívül a szomszédos település iskolájának is jut majd, ahová a helybeli gyerekek járnak.

agrotrend.hu / Élelmiszerlavina

nyomtatható verzió küldés e-mailben


0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez