Mezőgazdaság

Eléri a 250 millió eurós léptéket idén a vajdasági gazdaságfejlesztési program

- Hirdetés
0 SharesAgrárpénzek

2018. február 23., péntek • 09:26 Eléri a 250 millió eurós léptéket idén a vajdasági gazdaságfejlesztési program

-- Hirdetés

Kezdő és induló vállalkozások fejlesztésére, helyi termékek előállításának és forgalmazásának serkentésére, valamint mezőgazdasági integrátorok beszállítóira vonatkozó új pályázatokat hirdettek meg.

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja 2018-ban eléri a 250 millió eurós léptéket, ami azt jelenti, hogy betartották azt a 2015-ös ígéretet, amely szerint rövid idő alatt új jövőképet adnak a vajdasági magyarságnak, és a vajdasági magyar gazdaságot új alapokra helyezik – emelte ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Bácskossuthfalván, ahol a program újabb pályázatait hirdették meg.

Hozzátette, hogy amikor két és fél évvel ezelőtt meghirdették a gazdaságfejlesztési programot, akkor nem ígérték, hogy egyik napról a másikra könnyebb vagy kevésbé küzdelmes lesz az élet, "de azt ígértük, hogy egy olyan perspektívát nyitunk a vajdasági magyar közösség előtt, amilyen a korábbi évtizedekben nem volt várható és elképzelhető". Mint mondta: ezek a pályázatok és eredmények sok ezer vajdasági magyar családnak segítenek, és nyújtanak elégtételt azért, hogy úgy döntöttek, szülőföldjükön maradnak.

Hozzáfűzte: a sikerhez elengedhetetlen volt az, hogy a szerb kormány támogatta a programot. Emellett jelentősen hozzájárult a sikerhez az a pozitív légkör, amely a magyar-szerb kapcsolatokat jellemzi az utóbbi években, illetve az a stratégiai mélységű szövetség és partnerség, amely kialakult a két állam között.

A vajdasági gazdaságfejlesztési programra a magyar kormány eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege már meghaladja a 65 milliárd forintot.

A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve e folyamat visszafordítása.

Csütörtökön kezdő és induló vállalkozások fejlesztésére, helyi termékek előállításának és forgalmazásának serkentésére, valamint mezőgazdasági integrátorok beszállítóira vonatkozó pályázatokat hirdettek meg.

A magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) karöltve valósítja meg a gazdaságfejlesztési programot a Délvidéken. Pásztor István, a VMSZ elnöke a bácskossuthfalvi sajtótájékoztatón elmondta: a program lezárását követően várhatóan több mint tizenegyezer sikeres pályázatról tudnak majd beszámolni.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>