Friss időjárásjelentés

Előrejelzés Békés, és Csongrád megyére keddig!

- Hirdetés
0 Shares

Az elmúlt 10 év legaszályosabb időszakán vagyunk túl, hiszen már hónapok óta nem érkeztek mediterrán ciklonok térségünkbe, a frontok pedig rendere elkerülték, vagy csak súrolták Békés, és Csongrád megyét azonban az elmúlt hónapot a mértéktelen, és elképesztő aszály jellemezte, lássuk, mi várható az előttünk álló napokban.

A csütörtöki napon igen kellemetlen, és szeles időjárásban lehetett részünk, mindössze 21 fokon tetőztek a napi maximumok, de az erős légmozgás miatt hőérzetünk mindössze 15 fok körül alakult.

Jó hír, hogy a nappal még erős északnyugati légmozgás este 20 óra után jelentősen mérséklődik, és most azonban már az előttünk álló napokban nem is kell jelentős légmozgással számolnunk, azonban intenzív felmelegedéssel annál inkább hiszen míg csütörtökön még 21, addig pénteken már a 28 fokot is elérhetik a napi maximum hőmérsékletek Békés, és Csongrád megye tájain.

Anticiklon uralja továbbra is térségünket, így a frontok, és ciklonok messze elkerülik térségünket, így az előttünk álló hétvégét érdemes kihasználni kirándulásra vagy szabadtéri tevékenységekre, annál-inkább mert hétfőtől már ismét labilisabb légtömegek érkeznek, és a jövő hét elején több alakalommal is sajnos számítanunk kell esőre.

Azért sajnos, mert az eső nagyon kellett volna a földekre pár hónappal ezelőtt, de akkor nem esett, és így pedig az idei kukorica, és napraforgó nagy része szinte megsemmisült, és ami igen komoly áremeléseket fog okozni boltokban, piacokon, és tápboltokban egyaránt, pedig az árak már így is az egekbe szöktek.

Az előttünk álló hetekben érkező csapadék inkább a jövő évet alapozhatja meg jelenleg most kifejezetten csapadékos októberrel számolok, ami mérsékelheti a jövő évi áremeléseket.

Egyébként itt jegyeznék meg azt, hogy amióta, 2018 óta hadrendbe állították az országos jégkármérsékő rendszert, azóta drasztikusan, észrevehetően kevesebb csapadék esik éves szinten pont sajnos az hazánk éléskamrájában, Békés megyében, ami az egész országban drasztikus áremelésekhez vezet, s nem biztos hogy jó ötlet volt beüzemelni, sőt…

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó.

0 Shares