Friss időjárásjelentés

Előrejelzés Békés, és Csongrád megyére péntekig!

- Hirdetés
0 Shares

Sajnos az idei év párját ritkítja, és még ilyen aszályos időszak, mint ami mögöttünk áll nem fordult elő az elmúlt 10 évben Békés s Csongrád megye térségében, hiszen már tavasszal a meggy, cseresznye valamint baracktermés jelentős része elfagyott, s utána óriási aszály kerítette hatalmába Békés, s Csongrád megye térségét, lássuk, milyen időjárásra számíthatunk a folytatásban.

Sajnos semmi jóra, mert a mögöttünk álló 3 hónapban óriási aszály sújtotta térségünket, így a kukorica, és napraforgó terméshozama is igen jelentéktelen lesz, így igen nagy drágulások várhatóak, a boltokban, piacokon, és tápboltokban is.

2018-ban helyezték üzembe hazánkban az Országos Jégkármérséklő Rendszert s azóta bizony évről-évre egyre csak csökken az éves csapadékmennyiség főleg Békés megyében, ami azért nagy baj, mert Békés megye lenne az ország éléskamrája, és az is volt évtizedeken keresztül, de csapadék nélkül még sajnos a gaz sem nő, és már lassan itt tartunk, így felmerül a kérdés, hogy valóban hasznos volt e a mezőgazdaság és kertészkedés szempontjából a rendszer üzemeltetése, illetve jól működtetik-e?

Ebben az évben már több mint 150 mm csapadék hiányzik a földekről, s így nem csoda, hogy nem terem meg már szinte semmi, hazánk a haszonnövényekből egyre inkább behozatalra szorul, s ez egyértelműen az árak drasztikus emelkedéséhez vezetnek, boltokban, piacokon, és tápboltokban is egyaránt.

Az előttünk álló 3-4 napban továbbra sem számíthatunk jelentős változásra időjárásunkban, jelenleg, és egybe hosszú idő óta hazánk időjárást egy anticiklon alakítja, ami távol tartja a változást okozó frontokat és ciklonokat, ami még tovább fokozza az aszályt.

Hétfőtől egészen csütörtökig többnyire napsütés lesz a jellemző, majd csütörtökön egy hidegfront éri el térségünket, s akkor már akár zivatarok kialakulásával is számolnunk kel, de a acsapadék már megkésett mert az már nem segít az idei termésen, melynek mint említettem, jelentős része kárba veszett.

Csütörtökig marad a késő nyári idő, nappalonként 28-30, éjszakánként 13-15 fokokkal s jelentősebb szél sem várható, nagy lesz a hőkülönbség éjszakák, és nappalok között, ezért ajánlott a réteges öltözködés az előttünk álló napokban, és a csütörtökön érkező hidegfronttal az ősz is megérkezhet Békés, és Csongrád megye térségébe.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó.

0 Shares