Friss időjárásjelentés

Érkezik a havazás Békés és Csongrád megyébe!

- Hirdetés

A drasztikus változás megkezdődött Békés, és Csongrád megye térségében, jól tükrözi ezt, hogy az eddigi délnyugati légmozgás már északkeletibe módosult, és jelentősen megerősödött, hatására 24 órán belül 15 fokot zuhantak a hőmérsékletek.

Míg szombaton még 20, vasárnap már csak 7 fokon tetőztek a hőmérsékletek s a déli órákban a hidegebb légtömegek beáramlása is megkezdődött Békés, Csongrád megye tájaira s hőérzetünket az igen élénk szél tovább rombolta, így hőérzetünk a délutáni órákban már csak 3 fok körül alakult.

Ez még csak a kezdet, az előttünk álló hétfői, valamint keddi napon több hullámban havazás várható és a hó átmenetileg meg is marad, a lémozgás kissé mérséklődik, s így hétfőn, kedden a felhőké a főszerep így pillanatok alatt téliesre fordul időjárásunk, hétfő hajnalra -3 fok köré süllyednek a hőmérsékletek.

Hózáporok, kisebb havazások a hétfő nappali, s esti órákban is előfordulnak majd, összességében 3-5 cm hóréteg kialakulása valószínűsíthető ami sajnos azért folyamatosan olvadni fog mert nappal azért pozitív tartományokban mozognak a hőmérsékletek, 2 fok várható a délutáni órákban.

Kedden igen veszélyes reggelre ébredhetünk, a mellékutakon megmarad a hó, és forgalmasabb főutakon főleg kanyarokban, erdősávok mentén nagyobb kiterjedésű útlefagyások keletkeznek, óvatosan az utakon és járdákon a közlekedéssel.

Szerdán a csapadék súlypontja áttevődik a Dunántúlra s ott akár 10-15 cm hó is hullhat, és sajnos a télies időjárás csütörtökig bizonyosan maradni fog Békés, és Csongrád megye térségében is, lassú, és fokozatos enyhülés csak csütörtöktől várható, s megszűnik a fagyos légtömegek beáramlása de ez még mindig nem jelenti azt, hogy a tél végleg búcsúzik.

Tény, és való, hogy elmúlt 20 évben ilyen szeszélyes téli időjárásban nem volt részünk, de időjárásunk is komoly átalakuláson megy keresztül, nem csak Európában, hanem világszerte, a legnagyobb baj az, hogy a folyamat túl gyors így sem az emberek, sem a növényvilág nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni sajnos a jelentősen megváltozott körülményekhez.

Összegezve télies napok állnak előttünk s az előttünk álló napokban több alkalommal is számolnunk kell havazással, hajnalonként pedig veszélyes útviszonyokkal Békés, és Csongrád megye térségében.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.