Érdekességek

Érkeznek a hullócsillagok!

- Hirdetés

A nyári szezon kétségtelenül leglátványosabb eseményei közé tartónak a csillaghullások, s a szezon pedig már indul is, mutatjuk, hogy mikor és milyen meteorrajokat figyelhetünk meg az éjszaki égbolton és igen látványosak lesznek, így érdemes megjegyezni az időpontokat, hogy mikor érkeznek a hullócsillagok.

Aki hisz benne, még kívánhat is, és ha szerencséje van, még teljesülhet is a kívánsága de ami az bizonyos hogy páratlanul szép természeti szépségekben gyönyörködhetünk napokon belül.

A rendszeres meteormegfigyelők tudhatják azt, hogy a legtöbb raj esetében a legjobb meteoros időszak a hajnal előtti órákban van, így ez most sem lesz másként. Hajnalban emelkedik a horizont fölé azoknak a rajoknak a radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja, amelyek a nyár közepén csodálatos éjszakai látványt nyújtanak.

Ilyenek az igen lassú mozgású Alfa Capricornidák, és a Déli Delta Aquaridák, és bizony a hónap második felében már megjelennek az első Perseidák is.

A hónap végén pedig, 28-29. éjszakáján tetőzik az Alfa Capricornidák és a Déli Delta Aquaridák raja, bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, és főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett várhatóan a fényes meteorok, tűzgömbök aránya lesz az, ami örömet jelenthet az észlelőknek.

S mivel meteorokat az égbolt bármely pontján megpillanthatunk, kövessük figyelmünkkel azt az égrészt, amely a legkevésbé fényszennyezett a megfigyelőhelyünkön!

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika

Forrás: https://ng.hu/fold/2020/07/15/egi-jelensegek-2020-julius-masodik-feleben/

Ha érdekesnek találta a cikket osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.