Érdekességek

Érkeznek a világító felhők, mutatjuk mikor!

- Hirdetés

Már csak néhány napot kell várni, és érkeznek az év talán leglátványosabb jelenségei, a világító felhők, de azért jó tudni merre keressük, és mikor őket az égbolton, látványos jelenségről van szó, és érdemes majd időt szánni megfigyelésükre, lássuk, mikor várható érkezésük.

A nyári éjszakák legéteribb szépségű tüneménye az éjszakai világító felhő, angol rövidítésében NLC, írja National Geographic.

Ilyen felhők igen nagy magasságban, 80-85 km-rel a bolygónk felszíne felett alakulnak ki, és csak a nyári napforduló környéki hetekben láthatjuk őket, és az igazi területük tőlünk északra húzódik. Hazánkban az általában június közepe táján jelenhetnek meg, s július végéig van esélyünk rá, hogy megpillantsuk őket.

A jelenséget a vízjég 40-100 nanométer átmérőjű kristályai okozzák, amelyek porszemcsékre telepednek, s amik visszaverik a már horizont alatt lévő Nap fényét, tudósok feltételezik, hogy a klímaváltozással akár összefüggő, hogy a jelenség évről-évre erősödik, a megfigyelések gyakorisága, nagysága nő.

Alkonyat után másfél-két órával, illetve napkelte előtt is ugyanennyivel jelennek meg az északi ég alján, este északnyugaton, és hajnalban északkeleten. Mivel általában csak néhány fok magasságig kúszik fel a jelenség az égboltunkra, olyan észlelőhelyre van szükség, ahonnan az északi horizonton nincs akadály.

Kiemelt kép: Kevin Cho/Wikimedia Commons

Forrás: sokszinuvidek.24.hu