Érdekességek

Érkeznek az első hullócsillagok!

- Hirdetés

A téli időszakban megfogyatkoztak jelentősen a meteorrajok, közismertebb nevén hullócsillagok, itt van a jó hír, néhány nap múlva megkezdődik az idei szezon, készíthetjük fényképezőnket, akár távcsövünket is, lássuk, mikorra célszerű időzíteni?

Az év első jelentősebb meteorraját sok meteorvadász várja már, idén azonban sajnos közel telihold fénye nagyon sokat ront majd az élményen majd. A raj április 22-23-án éjjel tetőző aktivitása 3 nappal telihold utánra esik, így gyakorlatilag egész éjszaka világossá teszi majd a holdfény az eget is, ezért ezzel együtt a halványabb meteorokat láthatatlanná változtatja.

A raj radiánsa, vagyis a meteorok látszólagos kiindulási pontja a Lant (Lyra) csillagkép közelében van, ez ugyan már kora este felkel, a Hold előtt, ám ahhoz, hogy több meteort lássunk, így a radiánsnak magasra kell kúsznia az égen.

Mire ez megtörténik, már javában világít a Hold, így pont az észlelésre, fotózásra alkalmas hajnal előtti órákat rontja el. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem láthatunk meteort, azonban nagyon lecsökkenti a számukat, s igazán türelmesnek (vagy nagyon szerencsésnek) kell lenni hozzájuk.

A meteorok a maximum éjszakájának optimális, így hajnal előtti óráiban holdfény nélkül 10-15 meteort adna, holdfénnyel együtt talán 3-4 fényesebb lesz látható. A raj egyébként akár hónap végéig adhat még meteorokat.

A Lyridák rajának szülő égiteste a Thatcher üstökös, amely hosszú, 415 éves keringésű, s legutóbb 1861-ben járt a közelünkben.

A Lyridákon kívül a hónap utolsó hetében már az Éta Aquaridák rajából is eshet néhány hullócsillag, de e meteorokra majd május elején lesz érdemes odafigyelnünk, és az idei évben még számtalan meteorraj is érkezik hazánk térségébe, lesz miben gyönyörködnünk.

Forrás: www.ng.hu

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.