Friss időjárásjelentés

Erős hidegfront közeleg Békés, és Csongrád megye felé!

- Hirdetés

Eddig tartott a kánikulai időszak s az utóbbi napokban “odatette” magát időjárásunk rendesen, Békés, és Csongrád megye térségében kissé 30 fok feletti értékeket mérhettünk, erős hidegfront érkezik, s lássuk is hogy milyen időjárásra számíthatunk a folytatásban.

A tartós napsütéstől, így a kellemes, nyugodt időjárástól elbúcsúzhatunk, mondhatni kissé ősziessé válik időjárásunk, egy erős hidegfrontnak köszönhetően, mely alaposan “felforgatja” légkörünket, csapadékkal is számolnunk kell, főleg akár hevesebb zivatarok formájában, melyekhez viharos kifutószél, és jégeső is társulhat kisebb körzetekben.

Egy igen gyors mozgású, markáns hidegfrontról beszélhetünk, ami akár 10 fokos lehűlést is okozhat, ami még az egészséges, és fiatal szervezetet is alaposan megviseli, a frontérzékenyekre jellemező panaszokkal már a mai, szombat délutáni órákban számolni kell, és a szív, és érrendszeri panaszok is erősödhetnek.

Vasárnap enyhe 15 fokos reggelre ébredhettünk, mérséklet délkeleti légmozgás társul hozzá, s ami már a szombat éjszakai órákban északnyugatiba módosul, a vasárnap délelőtti órákban érezhetően megélénkül, és ezzel pedig már megkezdődik a hideg levegő gyors beáramlása a Kárpát-medence térségébe, ami több hullámban történik majd.

Szombat éjszaka még csak a Dunántúlon következik be az erős lehűlés, aminek a Balatonnál nyaralók se fognak örülni, hiszen hirtelen fog bekövetkezni, és a Dunántúl térségébe már szombat éjszaka, valamint a vasárnap délelőtti órákban is igen heves zivatarok érkezhetnek.

Békés, és Csongrád megyében még vasárnap 34 fokot mérhetünk, azonban a délutáni, esti órákra Békés és Csongrád megye térségét is eléri az erős hidegfront, zuhanni kezdenek a hőmérsékletek, megérkeznek az erőseb zivatargócok, így a vasárnap délutáni, esti, valamint éjszakai órákban is heves zivatarokkal kell számolnunk, óvatosan a közlekedéssel zivatarok idején a szél pillanatok alatt viharossá fokozódhat.

Területi átlagban 5-7 mm csapadékkal számolhatunk, és azonban a heves zivatarok által érintett tájakon akár 30 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat rövid idő alatt, és mint említettem, jégesővel is számolni kell kisebb körzetekben Békés, és Csongrád megye térségében.

A jövő hét őszies időjárást tartogat, akkor már csak 25 fok körüli értékeket mérhetünk Békés, s Csongrád megye térségében, élénk lesz az északnyugati légmozgás, ami tovább rontja majd amúgy sem komfortos hőérzetünket, így a jövő hét például nyaralás szempontjából nem ideális választás.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.