Friss időjárásjelentés

Erős hidegfront vet véget a nyárnak Békés, és Csongrád megyében is!

- Hirdetés
0 Shares

Az idei esztendő a mezőgazdaság, és a kertészkedők fekete éveként vonul be a történelembe hiszen Békés és Csongrád megye szerte katasztrofális hónapok állnak mögöttünk időjárási szempontból most egy igen erős, hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, és szinte ősziesre fordul időjárásunk.

Már tavasszal a kései fagyok óriási kárt okoztak a kertekben, gyümölcsösökben, így ennek köszönhetően szinte megfizethetetlenné váltak a zöldségek és gyümölcsök árai, természetes ez kihatással volt az benzin és és a gázolaj árak emelkedésére is, nem csoda, hogy rekordokat döntögetnek az árak a benzinkutakon.

Frontok ugyan érkeztek az idei évben, de a kiadós esőt okozó mediterrán ciklonok teljesen elkerülték térségünket, így nem csoda, hogy idei évben már közel 180 mm csapadék hiányzik a földekről, épp ezért nem is terem meg semmi, se kertekben, se a mezőgazdaságokban, hiszen eső nélkül élet sincs.

Különösen érdekes, hogy pont az ország éléskamrájának nevezett Békés megyében hullott a legkevesebb csapadék, így ez további, és igen jelentős drágulásokhoz vezet majd, hiszen mind a napraforgó, valamint a kukorica is kiszáradt, így vetni ugyan tudtak a gazdák, de aratni nem sokat fognak.

Ez az elsivatagosodás egybe 2018-al, amikor beüzemelték hazánkban a jégkármérséklő rendszert, sajnos az észrevételek szerint nem csak a jégárt mérsékli, hanem rendellenes cellamozgásokat is okoz és sajnos pont Békés megyében, ami mint említettem, pont az ország éléskamrája lenne.

Rendszeren megfigyelhet 2018 óta hogy a Tiszáig eljut a csapadék, Békés megyének pedig csak villámlás s a viharos kifutószél marad, pár mm esővel az pedig nagyon kevés kertészkedőknek, mezőgazdászoknak s persze a növényeknek is így lassan hazánk élelmiszerekből egyre inkább behozatalra szorul, pedig még 3-4 éve hazánk bőven megtermelt annyit, hogy az országot ellássa élelmiszerrel.

Hétfőn rendkívül erős hidegfront éri el hazánkat, s ami eleinte a Dunántúlon okoz majd akár igen heves zivatarokat, és drasztikus, közel 8-9 fokos lehűlést, majd kedden megérkezik Békés s Csongrád megyébe is, és a hétfő esti óráktól már térségünkben is előfordulhatnak ha lokálisan is, de igen heves zivatarok így hétfőn este nem ajánlatos fák alá parkolni.

A front kedd estére el is hagyja Békés, s Csongrád megye térségét, szerdára már bizony a jóval hidegebb létömegek is megérkeznek, így a jövő hét közepén már csak 22-24 fokos napi maximumok várhatóak, és éjszakánként bizony 10 fok köré süllyednek a hőmérsékletek, és időjárásunk viharos gyorsasággal őszies jelleget ölt, ügyeljünk a réteges öltözködésre, ilyenkor lehet a leghamarabb megfázni, és péntektől pedig már ködfoltok megjelenésével is számolnia kell Békés, és Csongrád megye lakóinak.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó.

0 Shares