Friss időjárásjelentés

Erős lehűlés közeleg Békés, és Csongrád megye felé!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Az már bizonyos is, hogy rég volt példa hasonló télre Békés, és Csongrád megye térségében, és a januári havazást leszámítva erős aszály volt jellemző, időjárásunkban ismét fordulat várható, lássuk, vajon mire számíthatunk a folytatásban?

Az ember nem győzi kapkodni már a fejét, a múlt hétvégén még 22 fokot is mérhettünk, és szinte a kora nyárban érezhettük magunkat Békés, és Csongrád megye térségében, csütörtök pedig már ismét fagyra ébredhettünk.

Ez pedig az emberi szervezet számára, és a növényvilágra nézve is egyaránt igen megterhelő.

A szombati napon ismét 20 fok köré emelkedtek a hőmérsékletek, a történelem “megismételte” magát, Békés, és Csongrád megye időjárását is szikrázó napsütés jellemezte északkeleti légmozgás társult hozzá.

Ez még nem a jéghegy csúcsa, a vasárnap hajnali órákra mindössze 4 fokig süllyednek a hőmérsékletek, az eddigi északkeleti légmozgást átmenetileg délnyugati váltja, melynek segítségével még az eddiginél is melegebb légtömegek áramlanak Békés, és Csongrád megye térségébe, de csak átmenetileg.

Bizony a hét utolsó napján akár melegrekord is születhet, a délutáni órákban akár 23 fokot is mérhetünk, amire már nagyon rég volt példa Békés, Csongrád megye térségében az elmúlt években bizonyosan nem.

Ne örüljünk korán, ez a zavartalan melegedő folyamat, és melegedés egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhető, ami hétfőre meggyengül, és egy erős hidegfront érinti majd térségünket.

A front erőssége sajnos ezúttal sem a jelentős csapadékban, hanem a szélerősödésben, és a jelentősebb lehűlésben merül ki, Békés, és Csongrád megye térségében, a várható csapadék területi átlagban sajnos mindössze 2-3 mm lesz, inkább a Dunántúlon várható 5 mm-t meghaladó csapadék a frontból.

Kedden a hidegfront távozik térségünkből, a jelentős lehűlés ekkor már elkezdődik, s míg vasárnap még 23, addig kedden már csak 13 fokot mérhetünk, ami 2 nap leforgása alatt bizony már jelentős lehűlésnek bizonyul, a frontérzékenyekre kemény napok várnak Békés, és Csongrád megye szerte.

A tél még kicsit visszakacsint, ami a kerteknek, gyümölcsösöknek, valamint a mezgazdaság résztvevőinek sem kedvező, szerdán, valamint csütörtökön mérséklődik a légmozgás és tisztul az égbolt, így az említett napokon főleg eme tényezőknek köszönhetően ismét kissé fagypont alatti értékek ébredhetünk Békés, és  Csongrád megye térségében, amit már a kertek is megsínylenek majd.

Az igazi tavaszra még várnunk kell, időjárásunk jelenleg közel egy hónappal “előrébb jár”, aminek sajnos meglehet a böjtje.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.