Mezőgazdaság

Évente 200 km-t is megtehet a veszélyes betegség

- HirdetésHírek

2018. július 03., kedd • 12:14 Évente 200 km-t is megtehet a veszélyes betegség

-- Hirdetés

Félelmetes jóslatok az afrikai sertéspestisről.

Nemrég tartotta Kínában nemzetközi kongresszusát az International Pig Veterinary Society, amelyen komoly aggodalomra okot adó megállapításokat közöltek az afrikai sertéspestis (ASP) európai helyzetéről – olvasható a Pig Progress oldalán.

Dr. Andrzej Jarynowski, a wroclawi kutatóintézet tudósa, csapatával egy számítógépes modellt készített, amelynek segítségével bemutatták a fertőzés eddigi megjelenéseit és lehetséges terjedései útvonalait.


A fertőzés tünetei vörös foltokként jellenek meg az állatokon – fotó: Lina Mur

Jarynowski csapata 3230 esetet vizsgált meg, amelyek 2014. február és 2017. november között fordultak elő. Ezeknek az eseteknek a terjedési sebességéből arra a következtetésre jutottak, hogy

a vírus nyugati irányba körülbelül 200 kilométert terjed egy év alatt.

Előadásából az is kiderült, hogyha csapata predikciói beteljesülnek, akkor az ASP négy éven belül Németország határait is elérheti. A szakember azt is kifejtette, hogy szerinte az európai hatóságok túl nagy figyelmet fordítanak a kamionosokra, akik a félig megrágott szendvicseiket az utak oldalára hajítják ki.

Sokkal inkább az európai mezőgazdasági dolgozók vándorlására kellene koncentrálniuk, ugyanis ez jelentősebb veszélyt jelent a betegség terjedésében.

A lengyel tudósok kutatásán kívül Denis Kolbasov, az Orosz Szövetségi Virológiai és Mikrobiológiai Központ professzorának előadása során az ASP oroszországi helyzetéről beszélt. Elgondolkodtató megállapításából kiderült, hogy azokon a területeken, ahol megjelent a fertőzés, másfél éven belül a vaddisznó-populáció akár 80%-kal is csökkenhet.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>