Érdekességek

Ez az ok, amiért több millió óra elkezdett késni az utóbbi hetekben Európában!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Az elmúlt hetekben sokan észrevehették, hogy az ébresztőórájuk elkezdett perceket késni a telefonjukhoz vagy a faliórához képest, ami miatt reméljük, senki sem dobta ki a drága rádiós órát, mert a hiba nem a készülékben keresendő. Hanem Koszovóban.

A konnektorról működő órákat rendszerint az Európai Villamosenergia Átviteli Hálózathoz igazítják, aminek a frekvenciája az előírások szerint állandó, vagyis a kvarckristályhoz hasonlóan tökéletesen alkalmas arra, hogy hozzáigazítsák az órákat.

Az Európát lefedő hálózat kissé veszített frekvenciájából, a konstans 50 Hz helyett csak 49,996 Hz-en üzemelt, és bár ez semmiségnek tűnik, ahhoz éppen elegendő, hogy a hálózatra kötött órák – így az ébresztőórák nagy része – hatperces késébe kerüljenek miatta.

Na és kinek köszönhető, hogy hat perccel tovább alhattunk minden nap? A déli szomszédainknak, egész pontosan Koszovónak és Szerbiának, akiknek sikerült közösen összehozniuk, hogy egész Európában késsenek az órák.

Koszovó energiafelhasználása ugyanis január közepe óta GWh kiesést okozott az egyesített villamos hálózatban, amit ilyen esetben Szerbiának kellet volna pótolnia.

Csakhogy a két ország ellenséges viszonya miatt a szerbek beintettek, és nem pótolták a kiesett energiát, ennek következményeként a hálózat frekvenciája tartósan lecsökkent.

A probléma amúgy időközben megoldódott, vagyis ha most beállítod a pontos időt az órádon, akkor ezután már nem fog késni, de idővel magától is helyreáll a régi rend.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

 

Csatlakozzon a beszélgetéshez