Hírek

Ezt tegye, ha vad ugrik autója elé!

- Hirdetés

Egyre több szarvast, és őzet gázolnak el a téli időszak közeledtével. A korai sötétedés, és a hideg idő miatt ugyanis nehezebb őket észrevenni. Az állatok gyakran félelemből ugranak az úttestre, ezért a rendőrség fokozott óvatosságra int mindenkit.

Szeptemberben például Mosonmagyaróvár közelében gázolták el egy szarvast. A kocsi ezután nekiment a szemből jövő autónak. Ketten megsérültek, egyikük meg is halt. Csütörtökön pedig Tatabányától nem messze ugrott egy szarvas egy Audi elé, az ütközés lendületével pedig átrepült a szemközti sávból érkező Suzukira.

Winkler Róbert, a Totalcar vezető szerkesztője ezért azt javasolja, ilyenkor hajtsunk lassabban és az egyik kezünk legyen készenlétben a dudán, hogy időben el lehessen ijeszteni az állatot.

Az elmúlt évtizedekben pedig kocsiból és útból is több lett, így néha elkerülhetetlen a találkozás, mondta a WWF szakértője az ATV Híradónak. Őzből az Országos Vadgazdálkodási Adattár nagyjából 380 ezret tart számon, az a legnépesebb nagy vadfajunk.

Gímszarvasból is 110 ezer környékén van az egyedszám, szóval viszonylag sok van ezekből az állatokból, könnyen felkerülhetnek az autópályákra, fogalmazott Patkó László.

A szarvasok a nyári szaporodási időszakban elég nagy területeket járnak be, ráadásul figyelmetlenebbek is. Viszont egy rossz irányba szervezett hajtóvadászat is a gyorsforgalmi felé hajthatja őket.

A hideg idő beköszöntével pedig ismét gyakoribbak a balesetek. Ilyenkor a vadak csapatokban indulnak táplálékért, ha pedig így vonulnak át egy úttesten, a sor végén levők gyakran ütköznek járművekkel.

Sokszor a vad nem veszi időben észre az autót, illetve megrémül a reflektor fényétől és lehet hogy nem az erdősáv felé fog menekülni, hanem amerre az orra áll, magyarázta Zachán Viktor, Budakeszi Vadaspark sajtóreferense.

A rendőrség azt javasolja, ha egy nagytestű állat kerül a kocsi elé, vészfékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt, mivel sokkal súlyosabb következménye lehet, ha útmenti fának vagy szemből jövő kocsinak ütközünk.

Ha elütünk egy állatot, akkor pedig szólni kell a rendőrségnek, és megvárni, amíg kiérnek.

Forrás: www.atv.hu