Érdekességek

Farkast lőttek Szilvásvárad közelében!

- Hirdetés

A hét elején járta be a sajtót az a poszt, melyen öt farkas látható a Bükkben. Sajnos nem sokkal később a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán is megjelent egy hír, miszerint október elején egy lelőtt farkast találtak Nagyvisnyó külterületén.

A nemzeti park az oldalán azt írja, az egyik természetvédelmi őr 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus)fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén, az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt.

Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáink már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született.

A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása komoly bűncselekmény. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

Amellett, hogy nálunk törvényi védelmet élveznek a ragadozók, a kilövésekkel sem feltétlenül védjük meg a háziállatokat tőlük.

Egy olaszországi példa is arra mutat, hogy a falkatagok kilövésével nemhogy csökkennek a haszonállatok elleni támadások, de még romlik is a helyzet.

Pósa Tamásnak sikerült egy farkast lefotóznia elmondta, hogy 45-50 méteres távolságban lett figyelmes a farkasfalkára, a felvételeken ez a nagylátószögű objektív miatt tűnik többnek. Összesen hét állatot láttak, de csak ötről sikerült fotót készíteni.

Hogy pontosan hol készültek a képek, nem árulta el a farkasok védelme érdekében, amiért a nemzeti park külön köszönetét fejezte ki, az eset néhány kilométerre Szilvásváradtól történt, a nyáron sem volt tapasztalható konfliktus a vadak, és turisták között, ezért a farkas kilövése érthetetlen, és rossz döntés volt.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu