Mezőgazdaság

Felelőlesek vagyunk a vidékért, most a magyar komlón a sor

- HirdetésSzántóföld

2018. május 22., kedd • 14:46 Felelőlesek vagyunk a vidékért, most a magyar komlón a sor

30 milliós támogatással indulhat újra a jelenleg 5 hektáros hazai komlótermesztés.

Stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. A vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot.

– A Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a Kastélyosdombon működő modellprogramunkhoz, amiben 26, halmozottan hátrányos helyzetű település vesz részt – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója. A Barcsi kistérségben működő program során a családokat felkészítik a háztáji gazdálkodás és az állattenyésztés gyakorlati működtetésére.

Felelőlesek vagyunk a vidékért, most a magyar komlón a sor 2
Lehel László: a szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből – fotó: agrotrend.hu

A palánták elhelyezése idén ősszel indul, a mostani támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdi meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak. A támrendszerek kiépítése már zajlik, az első szüret jövő ősszel várható.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék, ezzel is hozzájárulva a helyi gazdaságok fejlődéséhez.

Felelőlesek vagyunk a vidékért, most a magyar komlón a sor 3
José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója és Dr. Nagy István agrárminiszter – fotó: agrotrend.hu

– A Soproni sört 2017 óta 100%-ban magyar árpából főzzük, ami több mint 100 hazai gazda számára jelent támogatást – közölte José Matthijsse. – 2018-tól a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar beszállítóktól származik, most a komlón a sor – tette hozzá.

A cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését.

A komlótermesztés hazánkban az 1980-as években 500-550 hektáron zajlott, ez a szám 2011-re viszont 5 hektárra csökkent.

– A Heineken felismerte, hogy ha Magyarországon akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter az aláírási ceremónián. – Felelősek vagyunk mindenkiért, akik nap mint nap a megélhetésükért küzdenek, az Agrárminisztérium kiemelt feladata, hogy a vidéken élőknek munkát biztosítson – hangsúlyozta.

agrotrend.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez