Mezőgazdaság

Felkészülés az egységes kérelem benyújtására

- HirdetésAgrárpénzek

2018. április 03., kedd • 09:12 Felkészülés az egységes kérelem benyújtására

-- Hirdetés

Hamarosan megkezdődik a 2018. évi Egységes Kérelmek benyújtása. Ehhez kapcsolódóan rövid összefoglalót készíttetünk a fontosabb határidőkről, illetve a feltételrendszerben bekövetkezett változásokról.

A 2018. évi felület megnyitása április elejére várható. Az egységes kérelem benyújtási határideje 2018. május 15. (általános szabály).

2018. május 15-ig benyújtott egységes kérelmet késedelmi szankció nélkül 2018. május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani.

A kérelmek 2018. május 16. és június 11. között történő benyújtása esetén a támogatási összeg – munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával csökken.

2018. június 11-ét követően benyújtott egységes kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

Az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek 2018. május 15. után csak szankció mellett módosítható.

Új szabály, hogy a felületen nyilatkozni kell az EFA területként érvényesíteni kívánt táblák esetében az alábbiakról:

  • parlag területnél – nem történik mezőgazdasági termelés tárgyév január 31. – augusztus 31. között és nem történik növényvédőszeres-kezelés

  • egynyári és évelő (nitrogénmegkötő) növények esetében nem kerül felhasználásra csávázott vetőmag és nem történik növényvédőszeres-kezelés

  • ökológiai jelentőségű másodvetésnél (60 napos fenntartási kötelezettség) – nem kerül felhasználásra csávázott vetőmag és nem történik növényvédőszeres-kezelés

Fontos változások:

  • EFA elemek szorzószámai megváltoztak – pl. nitrogénmegkötő növényekkel bevetett területek esetén a 0,7-es szorzó 1-re nőtt

  • Anyatehén és tejhasznú tehéntartás támogatás esetén 2018-tól nem a termelőnek kell beszereznie a hatósági állatorvostól vagy a járási főállatorvostól az igazolást, mely bizonyítja, hogy az állomány a támogatás időpontjában gümőkór- brucellózis -és leukózismentes (hármas mentesség igazolást nem kell csatolni)

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia, agrár-szaktanácsadó

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>