Mezőgazdaság

Fokozatosan gyengül, majd az ország nagy részén megszűnik a havazás

- Hirdetés Hirdessen Ön is az idojosdas.hu weboldalon! KapcsolatAktuális

2018. március 18., vasárnap • 07:15 Fokozatosan gyengül, majd az ország nagy részén megszűnik a havazás

Az északon felhalmozódott sarkvidéki hideg levegő rohamléptekben tör utat dél felé, és ez keveredve a földközi-tengeri eredetű enyhe levegővel szélsőséges időjárási események sorozatát okozza szerte az országban.

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de több helyen vékonyodik, néhol időszakosan fel is szakadozik a felhőzet. Kezdetben még sokfelé fordulhat elő havazás, hózápor, de fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása és a legtöbb helyen meg is szűnik.

Eleinte többfelé erős, a Zemplénben viharos lesz az északi, északkeleti szél, majd délutántól a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. Főként a nap első felében számíthatunk hófúvásokra.

A hőmérséklet kora délután +2 és -5 fok között valószínű. Késő estére -1 és -10 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

Hófúvás, viharos szél:

Északkeleten a jelenlegi viharos széllökések a délelőtti órákban fokozatosan a legtöbb helyen 70 km/h alá csökkennek. Azonban várhatóan a déli, délutáni órákig Borsod és Szabolcs megyében továbbra is kialakulhat erős hófúvás. Ezt követően ezeken a részeken általában gyengébb, de kiemelten Bodrogközben időnként akár erősebb hóátfúvások az éjféli órákig előfordulhatnak. Vas megye térségében az éjféli órákig gyenge hóátfúvás valószínű.

Havazás:

Az ország jelentős részén gyengül és fokozatosan megszűnik a havazás a délelőtti órákban, azonban Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig számíthatunk előfordulására. Éjfélig Borsod és Szabolcs megyében 5-20 cm (a legnagyobb hómennyiség kisebb területen ezen megyék északkeleti, keleti határa közelében valószínű), másutt (elsősorban az ország északi felében) lepel-5 cm hó hullhat.

Várhatóan az éjféli óráktól délnyugaton előfordulhat kisebb havazás.

Ónos eső, fagyott eső:

A kora délelőtti órákig a Tiszántúlon, – az idő előrehaladtával – annak is egyre inkább a keleti részein, elsősorban Hajdú, Békés megye keleti részén és esetleg Szabolcs megye déli részén van esélye átmeneti előfordulására.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig

Az időszak nagy részében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként délen és keleten várható havazás, havas eső. Az időszak végén felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez

Share
Tweet
+1
WordPress Security