Érdekességek

Fontos változások a balatoni horgászrendben!

- Hirdetés

Az elmúlt évben igen sok változás következett be a horgászat területén, ilyen például a horgászkártya is, aminek sok horgásztárs nem örült, még csak év elején járunk, de újabb változások várhatóak a horgászat területén, íme a módosítások!

Az idén sem emelkednek a balatoni horgászjegyárak, de a tó horgászrendje több pontban módosul.

Ezt Szári Zsolt közölte, a balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Szári Zsolt elmondta, idén hetedik éve nem emelkednek a horgászjegyárak a Balatonnál. Tavaly több mint 91 ezer területi jegyet adott el a cég (ebből 1,4 ezer volt a behúzós horgászjegy), amiből 788 millió forint bevétele származott.

Ez 7 százalékkal múlja felül a 2017-es év hasonló bevételét, tette hozzá.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy február 1-jétől öt pontban módosul a Balatoni Horgászrend. A módosítások közül kiemelte, hogy a jövőben elkobozhatják, vagy visszaengedhetik a halőrök a kifogott, de felügyelet nélkül hagyott halakat.

Változás lesz az is, míg korábban ha egy horgász elérte éves kifogható kvótáját, emelt áron vásárolhatott egy második éves területi jegyet, ez a lehetőség mostantól megszűnik.

A többi módosításra formai okból volt szükség, illetve az, a Zala-hídnál történő horgászatra vonatkozik  fűzte hozzá.

Valamint egy új jogszabályi változásnak köszönhetően a halgazdálkodó döntheti el, engedi-e a korábban novembertől március közepéig tiltott szonárhasználatot.

A BHN vezetősége úgy döntött, nem rendel el szonárhasználati tilalmat kezelésében lévő vízterületeken, mondta el a vezérigazgató. Enyhítés lesz az is, hogy a Kis-Balatonnál időkorlát nélkül szabad horgászni a jövőben.

Szigorítani fogják ugyanakkor a szabályszegések szankcionálást, és különösen a fogott halak beírásának elmulasztása esetén, egyetlen hal beírásának elmulasztása egy év eltiltást vonhat maga után.

Szári Zsolt az idei év legnagyobb gyarapodásának nevezte a cég életében azt, hogy tavaszra elkészül és a szezonra megkezdheti működését egy 300 millió forintból megvalósuló keszthelyi horgászcentrum.

Forrás: www.agroinform.hu