Mezőgazdaság

Hasznos tippek, ha nem sikerül az automatikus adatszolgáltatás

- HirdetésHírek

2018. július 13., péntek • 16:31 Hasznos tippek, ha nem sikerül az automatikus adatszolgáltatás

Közeledik a türelmi időszak vége az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán.

Bár július 1-jén életbe lépett az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, az adóhatóság július 31-ig haladékot adott azoknak, akiknek még nem sikerült megteremteniük a teljesítéshez szükséges feltételeket – olvasható a Deloitte közleményében.

Hasznos tippek, ha nem sikerül az automatikus adatszolgáltatás 2
A bírság alóli mentesülés feltételekhez kötött – illusztráció: AFP

A valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség július 1-jei hatálybalépésekor az adóhatóság 2018. július 31-ig tartó türelmi időszakot vezetett be annak érdekében, hogy azok, akik nem készültek el határidőre a kötelezettség teljesítéséhez szükséges fejlesztésekkel, mentesüljenek a bírság alól.

Azontúl, hogy ebből az időszakból már alig több mint két hét van hátra, figyelembe kell venni azt is, hogy a bírság alóli mentesülés feltételekhez kötött:

  • A mentességhez regisztrálni kell a NAV Online Számla rendszerében,
  • illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz.

A kötelezettség teljesítése bizonyos gazdálkodók esetében jelentősebb fejlesztést igényelhet, így reális várakozás az, hogy az adóalanyok egy része a július 31-ig tartó türelmi időszak végéig sem készül el a megoldással. Amennyiben a szükséges fejlesztések befejezése már belátható közelségbe kerül, indokolt lehet egyeztetéseket kezdeni a területileg illetékes adóhatósággal.

A NAV a bírságolási kérdésekben minden releváns körülményt figyelembe véve dönt, és az adózók felelősségteljes magatartása, együttműködése, transzparens kommunikációja fontos értékelési szempont lehet később, amikor az adóhatóság esetlegesen szankciók alkalmazását mérlegeli.

Abban az esetben, ha az automatikus adatszolgáltatást előreláthatólag hosszabb ideig nem sikerül valamely adózónak teljesítenie a jelenlegi eszközeivel, mérlegelni kell, hogy milyen más megoldások, lehetőségek állhatnak rendelkezésre a türelmi időszak végével.

Ennek első lépése a jelenleg alkalmazott számlázási folyamatok átgondolása lehet, vagyis annak meghatározása, hogy a feltételeket nem teljesítő számlázóprogram helyett tud-e az adóalany valamilyen más megoldást használni.

  • Ha például több számlázó szoftvert is használ egy társaság, melyek között van olyan, amit felkészítettek az adatszolgáltatásra, kézenfekvő, hogy valamennyi, a jelentési kötelezettség alá tartozó számlát innen állítsanak ki addig, amíg a többi rendszerbe is bekerül az adott funkcionalitás.
  • Cégcsoporton belül szintén átszervezhetők lehetnek a számlázási folyamatok, ha van olyan tagja a csoportnak, amelynél már működik az adatszolgáltatás. Ez a gyakorlatban meghatalmazottkénti számlázást jelenthet, amely során a számlakibocsátásra kötelezett társaság egy másik csoportcéget bíz meg a számlák tényleges kiállításával, aki az adatszolgáltatást is teljesíti.
  • Meghatalmazotti számlázást természetesen külső szolgáltató is tud teljesíteni, így adott esetben a számlázási folyamat időszakos kiszervezése is megoldás lehet.

További alternatívaként a NAV saját online számlázó programja is használható, amely jelenleg az Online Számla tesztfelületen keresztül érhető el.

agrotrend.hu / Deloitte

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez