Hírek

Hatástalanok a szúnyogirtások, kiderült, hogy miért!

- Hirdetés

Egyre többen panaszkodnak, hogy szúnyogirtás után nem hogy csökken, hanem nő a szúnyogok száma, s bizony a májusi csapadékos időjárás is segítette a jelenlegi helyzet kialakulását, sőt az igazság is kiderült, ami nem túl biztató.

Nem mindig igaz az az általános vélekedés, miszerint a növényvédő szerek ritkítják, vagy éppen teljesen elpusztítják a célba vett rovarokat.

A mezőgazdaságban is használt peszticidek vízi rovarokra gyakorolt hatásainak a vízi életközösségekben vannak direkt ökológiai nyertesei és vesztesei. Bár ezek a vegyszerek sok faj egyedszámát csökkentették, a peszticidek elleni rezisztencia lehetővé tette, és hogy a Wyeomyia abebala szúnyog a dimetoát peszticid használatának aktuális nyertese legyen.

Ez a nyereség akkor realizálódik, mikor peszticidrezisztens szúnyogok olyan élőhelyeket kolonializálnak, ahol a dimetoát direkt hatásai miatt a ragadozó és a rivális fajok száma lecsökkent.

Trópusi broméliákban élő vízi gerinctelenek intenzív elemzése során fel is fedezték, hogy a peszticidekkel kezelt broméliákban lecsökkent a gerinctelenek biodiverzitása.

További elemzések eredményei pedig arra utaltak hogy a vegyszerezett területeken a ragadozó szitakötő, hiánya miatt volt képes elszaporodni a rezisztens szúnyog. Az eredményeket laboratóriumi, s szabadföldi kísérletek egyaránt igazolták.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.