Friss időjárásjelentés

Heves zivatarokkal érkezhet a front Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

Sajnos a legutóbbi hidegfront nem hozott nagy felfrissülést Békés, és Csongrád megye térségébe, se eső, se lehűlés szempontjából, zivatargócok ugyan érkeztek bőven Szerbia felől, azonban a határt elérve igen gyorsan szétestek és megsemmisültek, így mindössze 3-7 mm csapadék hullott.

Ez sajnos már nem először fordul elő, a térségünket folyamatosan támadják a hőhullámok, amik még az aszályt tovább fokozzák, lassan kiszárad a napraforgó, kukorica, és tulajdonképpen minden.

Ez a hosszan tartó hőség még az egészséges fiatal emberi szervezetet is jelentősen megviseli, a nyaralók pedig nagyon óvatosan bánjanak a napozással, mert bizony 20 perc alatt is csúnyán le lehet égni, bizony így a nyaralás könnyen egy kellemetlen emlékké válhat.

Csak ebben az évben közel 200 mm csapadék hiányzik a talajból, ami a boltokban, és piacokon is vissza fog köszönni, méghozzá jelentős áremelések formájában, a takarmányok ára is az egekbe szökött.

A szerdai napon még igen fülledt, szeles, időjárás várható csak átmeneti gomolyfelhők zavarhatják majd a napsütést, 32-33 fokon tetőznek a hőmérsékletek Békés, és Csongrád megye szerte.

Csütörtökön egy mediterrán ciklonról levált hidegfront érkezik, így a csütörtök délutáni óráktól intenzív gomolyfelhő képződés figyelhető meg Békés, és Csongrád megye szerte.

A front csapadékzónája csak a csütörtök délutáni órákban érkezik meg, így délelőtt még marad a fülledt, napsütéses időjárás.

A csütörtök késő délutáni óráktól már kifejezetten erős zivatarok érhetik el először Csongrád majd Békés megye tájait, s bizony sok cellát viharos kifutószél, intenzív felhőszakadás, sőt lokálisan kisebb területen jégeső is kísérhet, ezért óvatosan a közlekedéssel, és aki csak teheti, ne parkoljon fák alá.

Egyes zivatarok környezetében 90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Ilyen erős széllökések fákat dönthetnek ki, épületekben tehetnek kárt, villanyvezetékeket rongálhatnak meg, így egyes településeken áramkimaradás is előfordulhat.

Hétvégére ismét visszatér a kánikula, s Békés, valamint Csongrád megye szerte 33 fok környékén fognak tetőzni a napi maximumok, de akár 35 fok sem elképzelhetetlen a hét utolsó napján, kedden pedig ismét egy hidegfront érkezhet térségünkbe.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares