Mezőgazdaság

Hiába az áremelkedés, a juhosoknak rosszul is alakulhat a húsvét

- HirdetésÁllattenyésztés

2018. március 26., hétfő • 15:30 Hiába az áremelkedés, a juhosoknak rosszul is alakulhat a húsvét

-- Hirdetés

A korai húsvét és az olasz kereslet változása miatt csökkenhet az idei bárányexport.

A tavalyi 120 ezernél kevesebb lehet idén 10-15 százalékkal a húsvéti bárányexport Olaszországba, mivel a bárányok súlya a korai húsvét miatt még nem éri el az értékesítéshez szükséges mértéket – mondta a Juh Terméktanács elnökhelyettese. Bátor Árpád hozzátette: az éves bárányexport jelentős része, tavaly 79 százaléka, mintegy 519 ezer bárány az olasz piacra került, a kivitel mintegy 20 százalékát tette ki a húsvétra szállított bárány.

Eddig az olaszok fél vagy egész bárányt vásároltak – fotó: Pixabay

Korábban az olasz piac húsvétkor 13-20 kilogramm súlyú bárányokat igényelt, ezzel szemben most inkább darabolt, grillezett bárányokra van kereslet, amelyek előállításához 20-27 kilogramm súlyú bárányt vágnak le.

A legnagyobb arányban értékesített 20-24 kilogrammos pecsenyebárány ára tavaly kilogrammonként 2,8 euró – mintegy 850 forint – körül volt, ez idén várhatóan 3,1 euróra – mintegy 950 forintra – nő majd.

Bár a bárány némileg drágul, a tenyésztési nehézségek, a dráguló táp és munkadíj miatt az országban tenyésztett juhok száma tavaly alig változott, 986 ezer volt.

A magyar juhászat árbevétele támogatással együtt éves szinten 20 milliárd forint, amely az elmúlt években nem változott. Ugyanakkor az anyajuhokra jutó támogatás tavaly 7480 forintra emelkedett a 2016-os 7200 forintról – jegyezte meg a szakember, aki hozzátette, hogy a tavaly a juhászatok jelentős része nem jutott agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetéshez, amely jelentős jövedelem-kiesést okozott. Kitért arra is, hogy az ágazat bevételének alig 5 százalékát a gyapjú adja.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>