Hírek

Hogyan kezeld jól a konfliktusokat a munkahelyeden?

- Hirdetés

Ahol egynél több ember dolgozik, ott előbb-utóbb felmerülnek személyes, vagy szakmai ellentétek. Ez a probléma az utóbbi időkben jobban felszínre került, mindenki féli a saját munkahelyét, íme néhány jó, és használható tanács!

Légy egyenes:

Azt gondolhatnánk, hogy ez alapvető érték. Sajnos nem az. Az emberek többsége nem szeret konfrontálódni, inkább megkerüli a másikat és a „háta mögött” szervezkedik. Ha valakivel gondunk van, akár személyes, akár szakmai; beszéljünk vele személyesen, lehetőleg négyszemközt. Ha udvariasak és legfőképpen tisztelettudóak vagyunk egymással, akkor rendezhető a probléma.

Legyen teendő listád:

Figyelmetlenségből, feledékenységből nagyon könnyű hibázni. Ha valakit nem hívsz fel, nem küldesz el egy e-mailt… Könnyű bajba kerülni. Vezess egy táblázatot minden teendődről, és akkor húzd ki a listáról az adott feladatot, amikor ez készen van.

Aki egy kicsit szétszórtabb a személyiségéből fakadóan, meg fog lepődni, hogy ezzel az egyszerű trükkel mennyi kellemetlenséget spórolhat meg.

Figyelj oda a másikra:

Ez a tanács főleg egy új munkahelyen igaz. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy kinek mi a „dinnyéje”. Nyilván neked is van olyan dolog, ami másnak fel sem tűnik, de téged ki hoz a béketűrésből. Ha tudod, hogy melyik kollégánál mi ez az apróság, akkor a jövőre nézve sok veszekedéstől megkímélheted magad.

A főnök szava szent:

Előfordult már veled, hogy éppen egy munka közepén a főnököd kért valamit, amit te nem kezdtél el azonnal, és ezzel kerültél kényes helyzetbe? Akármit is csinálsz, amikor a főnököd kér valamit, akkor azt rögtön csináld meg.

Légy kedves:

A feszített munkahelyi légkörben egy apró figyelmességgel, kedvességgel hosszú távra belophatod magad a munkatársak szívébe. A közösségi média segítségével megtudhatod kinek, mikor van születésnapja. Mindenkinek jól esik, ha felköszöntik. Nőnapra vigyél a hölgyeknek egy apró csokit, vagy bonbont.

Természetesen ezek csak iránymutató ötletek, minden munkahely más. De azért ne feledd el, hogy a haragtartás és feszültség nem csak rád van rossz hatással, hanem az egész szervezet teljesítményére, amit a mai helyzetben jobb elkerülni.

Szerző: Kovács Tamás HR-tanácsadó

Forrás: www.cvonline.hu