Érdekességek

Hogyan legyünk boldogok! A legjobb tanácsok!

- Hirdetés

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időnk van magunkra, családunkra, barátainkra, így nem csoda, hogy a boldogtalanság már valóságos népbetegséggé nőtte ki magát, íme néhány kiváló tipp, ami segít, hogy ismét boldogok legyünk!

A boldogságot értelmezhetjük általános kellemes közérzetként, illetve elégedettségként. A tartós boldogság eléréséhez belső érési folyamatra van szükség: hogy boldogok vagyunk-e vagy sem, az teljesen tőlünk függ, a gondolatainktól, a szavainktól és a tetteinktől.

Lényünk alapvető tulajdonsága, hogy keressük a boldogságot és az élet értelmét. Aki boldog, az úgy érzi, életének van értelme, és aki életének értelmet és jelentőséget tud adni, az átéli a boldogságot. Arisztotelész szerint a boldogság az emberi cselekedetek legvégső célja.

A tartós boldogságot úgy határozhatjuk meg, mint az aktuális életöröm és a cselekedeteink értelmébe vetett hit átfogó átélése.

Az anyagi gazdagságra való törekvés mint legfőbb életcél többnyire boldogtalanságot, ellenségeskedést, konfliktusokat, irigységet, depressziót és szerencsétlenséget eredményez.

Ezért életünket érintő döntéseinknél mindig fel kell tennünk a kérdést, mi az, ami valóban boldoggá tesz minket. Itt az arányokról van szó, olyan dolgok mérlegelésekor, hogy mi szerez nekünk örömet, mi az erősségünk, mit tartunk a tehetségünknek, mi az a tevékenység, amelynek értelmét látjuk, és ami jelentőséget ad a tetteinknek.

Ha olyasmit teszünk, amit valóban a szívünkön viselünk, és ami közelebb visz minket a céljainkhoz, akkor boldogságunk érzése jóval nagyobb lesz, mint amikor csak passzív átélői vagyunk a szerencsésen alakult körülményeknek.

Egy ember olyan mértékben boldog, amilyen mértékben az életét képes egészként átélni. Életünk végén valamennyiünknek felelnünk kell a saját sorsunkért. Vajon mit fogunk látni, ha a halálunk előtt visszatekintünk az életünkre?

A boldogtalanság csapdái, okai:

Ha gyakrabban akarunk boldogok és elégedettek lenni, akkor az agyunkat tudatosan kell trenírozni arra, mi az igazán fontos az életben. A boldogság ugyanis gyakorlás és szokás kérdése, és attól függ, mire irányítjuk a figyelmünket, mit és hogyan gondolunk.

A legtöbb ember a folyamatos ítélkezéssel maga válik saját boldogtalansága forrásává. Mások elítélése krónikus bosszankodást jelent, vagy önmagunk leértékelését és bűntudatot. Egy régi tanítás szerint “Ne ítélj, hogy ne ítéltessél!” Aki folyamatosan ítélkezik és értékel, az nem tud ellazulni.

A boldogtalanság másik csapdája a dac: “Meg akarom kapni azt, amit nem kaphatok meg!”

Ne arra fixálódjunk, amink nincs, hanem arra összpontosítsunk, amink van! Vezessünk boldogságnaplót, és legalább hetente egyszer írjuk fel mondjuk lefekvés előtt, mi az az öt dolog, amiért hálásak vagyunk, ami boldoggá tesz minket. Ez igen hatásos antidepresszív stratégia.

A pénz nem számít, az ajándékozás fontos!

A pénz túlságosan nagy szerepet nem játszik a boldogságban. Világos értékorientáció nélkül gyorsan elvész a kaviárevés élvezete. A pénz viszont igazoltan sokkal boldogabbá tesz, ha mások érdekében adjuk ki.

Ha a lottónyertes lelkiállapotát hasonlítjuk össze annak a balesetet szenvedett áldozatnak az érzéseivel, aki emiatt megbénult, két évvel a végzetes eseményeket követően nem lesz igazi különbség a két ember élettel való elégedettsége között.

A boldogsághormonok mindig akkor választódnak ki, ha valami jobban sikerül, mint vártuk volna. Rövid idővel később már hozzászokunk az új állapothoz.

A boldogságra törekvő emberek azonban semmiképpen sem egoisták. A boldogabb emberek egyértelműen segítőkészebbek, kevesebb sérülést okoznak másoknak és több életörömet sugároznak, mint az aszkézist prédikálók.

Elmondhatjuk, hogy a boldog emberek jobb emberek. Életigenlők, tudnak élni és élni hagyni, és nem kell másokat megsebezniük csak azért, mert ők maguk boldogtalanok. Több együttérzést tanúsítanak, könnyebben beleélik magukat mások helyzetébe, és mások boldogságának is képesek örülni.

Törekedjünk tehát arra, ami minket elevenebbé tesz, anélkül, hogy mások boldogságra való törekvését megakadályoznánk.

Negatív érzések:

Az állandó boldogságra való törekvés boldogtalanná tesz. Senki sem boldog megállás nélkül, a szerencsefiai is ismerik a gyászt, a magányt és az önmagukkal való elégedetlenséget. Fogadjuk el, hogy emberek vagyunk és megvannak a magunk fájdalmas érzései.

A negatív érzéseket és a múlt kemény élményeit ismerjük fel, de ne ezek határozzák meg a jövőnket és jelenlegi cselekedeteinket. Önmagunknak megbocsátani, mások iránti haragunknak búcsút mondani azért, hogy felszabadulhasson a boldogság érzése, mindez hozzátartozik a boldogság képességéhez. Nem a múltunk határozza meg a jelenünket.

A múlt jelenre gyakorolt hatását az határozza meg, hogyan alakítjuk a jelenünket.

A boldogsághoz önállóságra és szabadságra van szükségünk. Aki állandóan áldozatnak érzi magát, és csak azt teszi, amiről azt hiszi, tennie kell, az biztosan boldogtalanná válik, hiszen folyton mások határozzák meg őt és ő folyton alkalmazkodik. Lényeges boldogságstratégia, ha mi magunk döntjük el, mit teszünk, és azt tesszük, amit valóban tenni akarunk.

Nem kell kétségbeesnünk, ha valami nem sikerül, hanem kihozni belőle a legjobbat, az eseményt kihívásnak tekinteni, és világossá tenni, hogy el fog múlni.

Az irigység, a féltékenység, a gyűlölet és a düh a boldogtalanság lavináját indítja el. Az ilyen érzelmekről tereljük el a gondolatainkat minél gyorsabban sporttal, baráti együttlétekkel. Ismerjük fel, mi váltja ki a haragunkat, és kerüljük el azokat a helyzeteket, amelyek nem tesznek jót nekünk.

Hogy feldühödünk, az normális, de igyekezzünk minél hamarabb visszatalálni a korábbi, ellazult lelkiállapothoz. A harag ugyanis tönkreteszi a szívünket, akárcsak a depresszió.

A megbocsátás szabaddá tesz:

A boldogsághoz hozzátartozik a megbocsátás képessége is, a gyűjtögetés helyett a selejtezés. Ezzel felszabadul az út a lényeges előtt. Ha túl sok mindenünk van, az szolgává tesz, a kevesebb sokszor több!

A spirituális, belső út nagyobb eséllyel vezet a boldogsághoz, mint a külső. A spiritualitás boldogságához hozzátartozik a csend, a semmittevés művészete, a meditálás, ami összeköt a hittel, a reménnyel és a szeretettel.

Egyéni értékrend: ha választhatunk, fektessünk be az élményekbe! Az anyagi dolgok felett érzett boldogság gyorsan elmúlik, a szép élmények viszont maradandóak. A kitartás képessége is segít. Aki kitartó egy krízishelyzetben, azt olyan nagy kudarc már nem érheti.

A boldogsághoz hozzátartozik még egy kihívás is, tudniillik elfogadni azt, amit nem tudunk megváltoztatni, elengedni azt, amit el kell veszítenünk. Az angol mondás szerint Love it, change it or leave it!

Vagyis csináljunk valamit teljes szívünkkel, változtassuk meg a hozzáállásunkat, vagy mondjunk búcsút az olyan helyzetnek, amely rosszat tesz nekünk.

Forrás: tgy-magazin.hu

Hasznosnak találta a cikket? Osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.