Friss időjárásjelentés

Hőhullám után kemény zivatarok, viharok érkezhetnek Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

Érdemes így az elején megjegyezni, hogy a mai naptól életbe lépett a tűzgyújtási tilalom Békés, Csongrád megye térégében is, ami várható volt, mert hónapok óta rendkívüli aszály szorongatja térségünket, ehhez társulnak az afrikai eredetű légtömegek, ennek köszönhetően csütörtökön akár 39 fokot is mérhetünk, s hazánk több pontján melegrekordok  dőlhetnek meg.

A mai napon extrém erős UV sugárzás várható, így aki nyaralni készül, erre feltétlenül gondoljon, hiszen akár 15 perc alatt is csúnyán leéghetünk, bizony a kertészkedők s mezőgazdászok is nagy bajban vannak, az egyre fokozódó aszály súlyos károkat okot Békés, és Csongrád megye szerte.

A hőhullám szerencsére ma már végre tetőzik 40 fokhoz közeli értékekkel, de időjárásunk nem pihen, és mert egy igen markáns, erős hidegfront éri el péntek délután Békés, és Csongrád megye tájait, és például a frontérzékenyek ma kifejezetten kellemetlen napra számíthatnak.

Szombat estétől sajnos már másnak is fájhat a feje, hiszen közel 12 fokkal hidegebb légtömegek érkeznek térségünkbe, ami rendkívül kedvező táptalajt biztosít intenzív zivatarok sőt viharok képződésére.

Péntek délutántól nem ajánlott fa alá parkolni, gyakoriak lesznek a viharos kifutószéllel, valamint sajnos jégesővel kísért zivatarcellák, szupercella kialakulására is esély van már, ami csúnya rombolást végezhet és kisebb körzetekben, zivatarok környezetében akár 80 km/h-t meghaladó széllökések is befuthatnak s ilyen erős széllökések már vastagabb faágakat is leszakíthatnak, épületekben tehetnek kárt, és valamint veszélyt jelenthetnek a közlekedésre is, tehát aki teheti, ne parkoljon fa alá péntek estétől.

Időjárásunk erős, zivataros jellege szombaton is megmarad, mint említettem, a fronttal már komolyabb lehűlés is érkezik Békés, és Csongrád megye tájaira, és a jégeső sok helyen kárt, és további terméskiesést okozhat, ami további áremelésekkel járhat a boltokban, valamint piacokon is.

Összegezve igen zivataros, és viharos hétvégére számíthatunk, vigyázzunk magunkra, és egymásra mert mindenkit hazavárnak.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares