Friss időjárásjelentés

Hőhullám után újabb, igen heves zivatarok érkezhetnek Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

A hét hátralévő részében tovább fokozódik a kánikula, pedig már az eddigi hőhullámok is óriási károkat okoztak a mezőgazdaságban, kertekben, és kertészetekben Békés, és Csongrád megye szerte s így bizony igen komoly drágulásokkal számolhatunk a boltokban, piacokon, és tápboltokban is, azonban semmi se tart örökké, erős hidegfront közeleg térségünk felé.

Sajnos tragikus a helyzet helyzet, főleg az ország éléskamrájának nevezett Békés megyében, már az idei évben közel 180 -mm eső hiányzik a földekről, ami azért is különös, mert 2018 előtt ez nem volt nagyon jellemző, és akkor még még nem telepítették be hazánkba az Országos Jégkármérséklő Rendszert.

Azóta abnormális cellamozgások figyelhetőek meg főleg Békés megyében, s ami mint említettem, kiváló tulajdonsággal bírna, de csapadék hiányában már szinte semmi nem terem meg, és az utóbbi évben nagy hangsúlyt és sok munkát öltem bele, hogy miként alkalmazkodik légkörünk a rendszerhez és bizony nem jól, mert a nyugat, délnyugat felől érkező cellák az országhatárt, s a Tisza vonalát elérve szinte szétesnek így dörgés, villámlás viharos szél előfordul, de csapadék évről-évre ritkábban, és mint említettem, 2018 előtt ez még nem volt jellemző, a bőséges csapadékot okozó mediterrán ciklonok pedig eltűntek, és ezért akik nem tudnak öntözni szinte ellehetetlenültek, és ez a folyamat meglátásom szerint évről-évre egyre fokozódni fog.

Természetes ezzel a mérhetetlen drágulás is bekövetkezik, hiszen az idei napraforgó, és kukoricatermés jelentős része is megsemmisült sajnos a hónapok óta tartó aszályban, és a drágulást nem csak a Békés, és Csongrád megyében élők érzik majd meg, hanem az egész ország!

Az Északi-középhegységben, a főváros, valamint a Balaton térségében ugyan bőségesen hullik csapadék azonban az ország jelentős részét a Békés megyében megtermelt javak látnák el.

Nos tehát, az előttünk álló 3-4 napban tovább fokozódik a hőség, csütörtökön még 31 fokot mérhetünk, de vasárnap már ismét 35 fok feletti értékek várhatóak, óvatosan a napozással, mert extrém erős az UV sugárzás, 15 perc alatt is leéghetünk, és rémálommá válhat a nyaralás, vagy a napozás.

Hétfőn érkezik egy erős hidegfront Békés, és Csongrád megye térségébe, közel 8 fokos lehűlést okozhat, és bizony a hétfői naptól, főleg a délutáni, esti órákban, lokálisan, kisebb területeken ugyan, de igen erős zivatargócok képződhetnek, melyeket viharos kifutószél, intenzív villámlás, és akár jégeső is kísérhet.

A keddi napon már 30 fok alatt maradnak a hőmérsékletek Békés, és Csongrád megye szerte, de kedden is még jelentős esély van viharos zivatargócok kialakulására, s ezeken a napokon aki teheti, ne parkoljon fák alá, mert zivatarok környezetében akár 90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak majd, s amik már akár fákat is kidönthetnek, épületekben tehetnek kárt, villanyvezetékeket rongálhatnak meg.

Összegezve vasárnapig igazi nyárias időjárásban lehet részünk majd hétfőtől pedig erős lehűlés valamint kifejezetten erős zivatarcellák érkezése várható.

Újabb hőhullám jelei még nem látszódnak körvonalazódni.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

0 Shares