Megérkezett a mediterrán ciklon Békés, és Csongrád megyébe, lássuk a folytatást!

A várakozásoknak megfelelően az éjféli órákat követően elérte Csongrád, majd Békés megye térségét a mediterrán ciklon felhőzete, és csapadékzónája, lássuk a folytatást! Kiterjedését tekintve egy...

LIFESTYLE

TECHNOLOGY

LATEST NEWS

A hús “bizalmi” termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban füstölt árura

Agrárpiac 2018. március 23., péntek • 10:14 A hús "bizalmi" termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban füstölt árura Parasztsonkából fogy a legnagyobb mennyiség. Sokféle minőségű termék található a piacon. Kétes eredetű terméket ne vásároljon! Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot - mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára a GfK adataira hivatkozva. Ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját - ismertette. Mostisch Martina szerint fontos, hogy a vevő a vásárláskor legyen tisztában azzal, ..

Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk

Hírek 2018. március 23., péntek • 09:39 Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk Egy kutatásból kiderült, hogy nem a drága volta miatt esznek kevés halat idehaza. Sokkal inkább a hallal szembeni funkcionális tényezők a főbb vásárlási akadályok. A fogyasztásnövekedést a több feldolgozott termékkel lehetne elérni. Kevés halat eszik a magyar – szinte „örökzöld” panasz ez évek óta a haltermelők részéről. Egy a KSH vonatkozó adatait mutató táblázat szerint az 1970-es 2,3 kg/fő/év mennyiségről 2013-ra, lassú emelkedés után 3,7 kg/fő/év mennyiségre nőtt a fogyasztás. Míg a megváltozott – élősúlyra alapozott – statisztikai számítás alapján 2014-ben és 2015-ben 5,4 és 6,2 kg/fő/év volt az elfogyasztott halmennyiség. Az EU Halászati és Akvakultúra-termékek Piacának Európai Megfigyelőközpontja (EUMOFA) 2017-ben publikált összefoglalója szerint – amelyben az utolsó vizsgált év 2014 volt – Magyarországon átlag 4,6 kg halat ettek a lakosok 2014-ben, míg az unió átlag halfogya..

Zárul az utolsó értékelési határszakasz!

Agrárpénzek 2018. március 23., péntek • 08:55 Zárul az utolsó értékelési határszakasz! Hamarosan zárul az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás. Felhívjuk a figyelmet, hogy az innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatási lehetőség – VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú pályázati felhívás – negyedik, egyben utolsó értékelési határszakaszának zárása 2018. március 31-e! A felhívás keretében az operatív csoport létrehozására és működtetésére, valamint az innovatív projekthez kapcsolódó beruházásra lehet pályázni. Maximális támogatási összeg az operatív csoportok működésére vonatkozóan projektenként 150 000 eurónak megfelelő forint összeg. Beruházás esetén, mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással, borászattal és REL-lel kapcsolatos projektek esetén: 206 000 eurónak megfelelő for..

STAY CONNECTED

0RajongókTetszik
65,676KövetőKövetés
16,723FeliratkozóFeliratkozás

POPULAR ARTICLES

Több mint kilencmilliárd forintból épül tovább Nyíregyháza nyugati elkerülője

Két, összesen 7,8 kilométer hosszú útszakasszal bővül a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út; a 9,2 milliárd forint értékű, kizárólag hazai forrásból finanszírozott beruházás alapkövét hétfőn tették le a nyírségi megyeszékhelyen. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu A két ütemben megvalósuló, 2019 negyedik negyedévére elkészülő útfejlesztésről Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ünnepségen elmondta: ezzel a beruházással válik teljessé a város nyugati elkerülője, ami az M3-as autópályát kapcsolja össze a település északi részén fekvő Nyírszőlőssel és Sóstógyógyfürdővel. Az elkerülő nemcsak a város mindennapi közlekedését fogja segíteni, hanem a nemzetközi tranzitforgalmat is el tudja majd vezetni a sztráda irányába, tehermentesítve a kamionoktól a belváros körútját – mondta. Megjegyezte, az útszakasz országosan is jelentős iparfejlesztési területet nyit meg a közvetlen autópálya-kapcsolattal, az elkerülő már meglévő részéből pedig már sokat profitáltak az itt működő nagyvállal..

Nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Élelmiszergazdaság 2018. március 04., vasárnap • 15:03 Nőttek a világpiaci élelmiszerárak Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban, azaz februárban 1,1 százalékkal emelkedett. Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt. A múlt hónapban a szemes termékek 2,5 százalékkal, a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak, az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett, a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg a húsfélék ára stagnált. Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva. agrot..

Kóborló csúcsragadozó lépte át a határt

Hírek 2018. február 20., kedd • 11:31 Kóborló csúcsragadozó lépte át a határt A növényevő patások állományának szabályozásában jelentős szerepe van a hiúznak. Egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is. A Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben az elmúlt években több alkalommal mutatkoztak már hiúzok. Azonban Nógrád megyében csak ritka alkalmakkor jelent meg ez a vadon élő macskafajta az elmúlt tíz évben. Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is. Amint a vadásztársaság munkatársai észrevették a felvételeken a Nógrádban rég látott vadon élő macskafajtát, rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének munkatársát. A nemzeti park munkatársa a Nógrád megyei hírportálnak elmondta, hogy egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodik jelenle..

LATEST REVIEWS

Egy igazi vadász anatómiája! Tanulságos!

Regényes életútjának „aranykorára” sem hagyott fel az erdőjárással, vadászattal Mess Béla. Az idén kilencven éves pécsi anatómia professzor eddigi élete, s jelen napjai sem...
Shares 0