A KAP jövője – A vízforrások fenntarthatósága

Hírek 2018. március 23., péntek • 16:24 A KAP jövője - A vízforrások fenntarthatósága A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek. Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, és egyes régiókban eléri 80 százalékát. A növekvő globális népesség és az éghajlatváltozás növeli a kedvezőtlen éghajlati viszonyok – például az aszályok – kockázatát, a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekszik. Ezért az Európai Bizottság mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiákat kidolgozta a fenntarthatóbb vízhasználat biztosítása érdekében. A jelenlegi közös agrárpolitika keretében az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési mechanizmus hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz, azzal a kötelezettséggel, hogy a mezőgazdasági termelők konkrét agrár-környezetvédelmi céloknak – beleértve a vízhasználatot is – megfeleljenek a k..

Hideget és meleget is kapnak most a méhészek

Hírek 2018. március 23., péntek • 14:29 Hideget és meleget is kapnak most a méhészek Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, miközben a méhcsaládok élete a következő 10 napban kritikus helyzetben lesz az időjárás miatt. Stratégiai megállapodást írt alá pénteken a méhészeti ágazat további fejlesztésével kapcsolatos jövőbeni együttműködés érdekében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A keretmegállapodás alapján a méhészek és a kormány továbbra is egymással szövetségben dolgoznak, együttműködnek a szakmai kérdésekben. A dokumentum rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat. Nagy István és Bross Péter - fotó: agrotrend.hu - Az elmúlt években nagyon sok kihívásnak kellett az ágazatnak megfelelnie, a nehézségek pedig k..

Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken

Hírek 2018. március 23., péntek • 13:28 Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken A következő napokban nem várható csapadék, így a belvízzel elöntött területek nagysága csökkenhet. Addig viszont a növényvédelmi munkákat sem tudják elkezdeni a gazdák a földeken. Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg 376 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 161 kilométeren elsőfokú a készültség 215 kilométeren másodfokú - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki közleményében. Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, a Balatoni vízeresztés, illetve a Kapos vízrendszeréből érkező árhullám együttes hatása miatt. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés, ill. Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén ..

Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett

Élelmiszergazdaság 2018. március 23., péntek • 11:06 Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből. A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai baromfiágazatot: a hatósági döntések alapján nagy baromfiállományokat kellett leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni. Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések nyomán ugyan sikerült megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak, ám ezek az intézkedések a tojás fogyasztói árának jelentős emelkedését okozták. A NÉBIH legfrissebb, 1000 fő személyes megkérdezésével készült felmérésében annak járt utána, hogy pontosan milyen változásokat okozott a fogyasztói szokásokban a fipronil..

A hús “bizalmi” termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban...

Agrárpiac 2018. március 23., péntek • 10:14 A hús "bizalmi" termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban füstölt árura Parasztsonkából fogy a legnagyobb mennyiség. Sokféle minőségű termék található a piacon. Kétes eredetű terméket ne vásároljon! Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot - mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára a GfK adataira hivatkozva. Ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját - ismertette. Mostisch Martina szerint fontos, hogy a vevő a vásárláskor legyen tisztában azzal, ..

Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk

Hírek 2018. március 23., péntek • 09:39 Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk Egy kutatásból kiderült, hogy nem a drága volta miatt esznek kevés halat idehaza. Sokkal inkább a hallal szembeni funkcionális tényezők a főbb vásárlási akadályok. A fogyasztásnövekedést a több feldolgozott termékkel lehetne elérni. Kevés halat eszik a magyar – szinte „örökzöld” panasz ez évek óta a haltermelők részéről. Egy a KSH vonatkozó adatait mutató táblázat szerint az 1970-es 2,3 kg/fő/év mennyiségről 2013-ra, lassú emelkedés után 3,7 kg/fő/év mennyiségre nőtt a fogyasztás. Míg a megváltozott – élősúlyra alapozott – statisztikai számítás alapján 2014-ben és 2015-ben 5,4 és 6,2 kg/fő/év volt az elfogyasztott halmennyiség. Az EU Halászati és Akvakultúra-termékek Piacának Európai Megfigyelőközpontja (EUMOFA) 2017-ben publikált összefoglalója szerint – amelyben az utolsó vizsgált év 2014 volt – Magyarországon átlag 4,6 kg halat ettek a lakosok 2014-ben, míg az unió átlag halfogya..

Zárul az utolsó értékelési határszakasz!

Agrárpénzek 2018. március 23., péntek • 08:55 Zárul az utolsó értékelési határszakasz! Hamarosan zárul az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás. Felhívjuk a figyelmet, hogy az innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatási lehetőség – VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú pályázati felhívás – negyedik, egyben utolsó értékelési határszakaszának zárása 2018. március 31-e! A felhívás keretében az operatív csoport létrehozására és működtetésére, valamint az innovatív projekthez kapcsolódó beruházásra lehet pályázni. Maximális támogatási összeg az operatív csoportok működésére vonatkozóan projektenként 150 000 eurónak megfelelő forint összeg. Beruházás esetén, mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással, borászattal és REL-lel kapcsolatos projektek esetén: 206 000 eurónak megfelelő for..

Horoszkóp péntekre mindenkinek! Jó nap vár rád?

Lassan, de biztosan ennek a hétnek is vége lesz, azonban előttünk áll még egy mozgalmas, igazán pörgős pénteki nap, mely meglepetésektől sem lesz mentes,...

Lassan, nagyon lassan kezd tavaszra emlékeztetni az idő

Aktuális 2018. március 23., péntek • 07:18 Lassan, nagyon lassan kezd tavaszra emlékeztetni az idő Pénteken még lehet néhol kisebb havazás, de a hétvége további részében száraz idő várható. Kezdetben néhol még napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet, aztán egyre többfelé plusz 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a nyugatról benyúló anticiklon, és a délkeletre lévő mediterrán ciklon alakítja, többfelé 10 fok közelébe emelkedik péntek délutánra a hőmérséklet. Többnyire erősen felhős lesz az ég, de a főváros környékén és az Északi-középhegység területén kevesebb lesz a felhő, és ezeken a tájakon akár több órára is kisüthet a nap. Délkeleten hószállingózás, gyenge havazás, esetleg havas eső is lehet, másutt nem várható csapadék. Az északi szél napközben a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között alakul, de 5 fok alatti értékek csak délkeleten lehetnek. Késő estére -5 és +2 fok kö..

Újabb kisebb havazásokkal számolhatunk még Békés, és Csongrád megyében pénteken!

Az időjárásunk ezúttal sem okozott csalódást, péntek hajnalban megérkezett Békés, valamint Csongrád megye déli, és középső tájaira a mediterrán ciklon felhőzete, lássuk, mi várható! Térségünkben...

VII. Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedő Rakonczai Péter Emlékverseny

HírekVII. Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedő Rakonczai Péter Emlékverseny2018.03.22Frissítve:2018.03.22Április 20-21-ei időponttal kerül idén megrendezésre a VII. Felsőoktatási Vadászati Vetélkedő Rakonczai Péter Emlékverseny. Az idei tanévben a Soproni Egyetem közösen a Herman Ottó Szakkollégiummal vállalta a megtisztelő feladatot, hogy a versenyt megszervezze és lebonyolítsa. Tisztelt Hölgyem/Uram!„Venari necesse est" „Vadászni pedig szükséges” Prof. Dr. Kőhalmy Tamás (1936-2003) A Gödöllői Vadászati Szakkollégium által 2002-ben életre hívott verseny célja, hogy lehetőséget teremtsen a felsőfokú tanintézmények részére, hogy egy országos vetélkedő során összemérjék hallgatóik szakmai tudását. A vetélkedő további célja a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése és új kapcsolatok kiépítése. A vetélkedő egyéni és csapat versenyszámokat egyaránt tartalmaz. Az idei verseny 17 feladatból áll. Elméleti és gyakorlati megmérettetésekből egyaránt nem lesz hiány! A..

Pénteken újabb kisebb havazás érkezik Békés, és Csongrád megyébe! Részletek!

Az időjárás a bolondját járatja velünk, lassan március vége van, és a tél igen nehezen tágít, újabb csapadékzóna érkezik Békés, és Csongrád megye térségébe,...

Kétségbeesésében apróhirdetés oldalon keres orvost egy daganatos nő

Kétségbeesésében apróhirdetés oldalon keres orvost egy daganatos nő Hírtallózó - Itthonról 2018. március 22. csütörtök, 17:46 atv.hu A nő méhnyakrákkal küzd, a már kiírt kezelését pedig csak május végén kezdenék el. Részben az időfaktor miatt, részben azért, mert állandó fájdalmakkal és vérzéssel küzd, a férje a Jófogást és a közösségi média tereit hívta segítségül, hogy felesége másik intézménybe kerülhessen, ahol több esélyük lenne az életmentő kezelés minél hamarabbi elkezdéséhez. Mindeközben a pomázi ügyelet vezetője is a Jófogáson „vetette ki hálóját”, reménykedve abban, hogy sikerül orvost találnia. Minden bizonnyal újabb mélyponthoz érkezett el a magyar egészségügyi rendszer azzal, hogy egy 48 éves, daganattal diagnosztizált nő és a férje a Jófogáson adott fel hirdetést, abban reménykedve, hogy találnak olyan orvot, aki minél hamarabb megkezdi az asszony kezelését. Nevüket nem vállalták, az egyszerűség kedvéért nevezzük őket Ritának és Lajosnak...

Tbc világnap: Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Tbc világnap: Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít Kategória: Légzőszervek Készült: 2018. március 22. csütörtök, 17:08 Írta: mti Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Március 24 - a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem világnapja Kovács Gábor közölte, tavaly 673 új tbc-s beteget jelentettek, és lassan Magyarország eléri azt a megbetegedési határértéket, ahol a tbc már ritka betegségnek számít. Szintén jelentős előrelépésnek nevezte a szakember, hogy csökkent a gyermekek körében regisztrált fertőzött esetek száma, tavaly összesen hat gyermek esetében jelentették a betegséget, közülük mindegyik felgyógyult. A tüdőgyógyász főorvos kiemelte, hogy míg az 1950-es években Magyarországon tízezerre volt tehető a tbc okozta halálozás, addig mára ez a szám jelentősen csökk..

A vízkérdés nem távoli kontinensek ügye

Fenntarthatóság 2018. március 22., csütörtök • 17:04 A vízkérdés nem távoli kontinensek ügye Az édesvíz védelme, a vízgazdálkodás a XXI. század legnagyobb kihívása, amely már most is érezteti a hatását, és a klímaváltozás csak az egyik veszélyforrás. A víz világnapjának a célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a tiszta víz fontosságra. Ilyenkor szokás felidézni a valóban elborzasztó globális adatokat: a világon 2,1 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez, miközben naponta 700 gyermek halálát okozza vízhiány. Azt is tudjuk, hogy az életben maradásukhoz elég lenne 4-5 liter, miközben egy magyar ember naponta 130-150 liternyi tiszta vizet folyat el. A Zöld Válasz egyesület a jeles nap okán arra figyelmeztet, hogy a vízkérdés egyáltalán nem távoli kontinensek ügye. Magyarország ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekből nyeri, ám továbbra sem fordítunk elegendő figyelmet a talajvíz védelmére, sok esetben elérte már a vízbázist ipari s..

Leírható lesz a magyar bor – elkészítik Magyarország eredetmintázati bortérképét

Hírek 2018. március 22., csütörtök • 15:27 Leírható lesz a magyar bor - elkészítik Magyarország eredetmintázati bortérképét A szerencsi Diagnosticum Zrt. borászati laboratóriumának munkatársai készítik el az ország eredetmintázati bortérképét, a mintegy 1,7 milliárd forintos laboratóriumi fejlesztéshez és a bortérkép elkészítéséhez 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég. Tokaj-Hegyalján jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor, mivel ez az egyik legnagyobb értéket képviselő borvidékünk - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a borlabor ünnepélyes megnyitóján, Szerencsen. A NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer, amely eredményeként egy okos telefonnal is leolvasható hologramos matrica garantálja a bor címkéjén feltüntetett adatok (eredet, évszám, szőlőfajta) hitelességét. A módszernek köszönhetően egyszerűbbé válik a hamisított borok, a nem megengedett borászati segédanyagok..

A probléma kezelése nem tűr halasztást

VadgazdálkodásA probléma kezelése nem tűr halasztást2018.03.22Vadkár miatt védelmi szolgálat létrehozását kezdeményezték a balatoni önkormányzatok. A Balatoni Szövetség levélben fordult a földművelésügyi miniszterhez a belterületen egyre nagyobb számban felbukkanó vadproblémák megoldása érdekében. A szövetség (BSz) vadvédelmi szolgálat létrehozását indítványozza, melynek legfontosabb teendője a belterületen felbukkanó vad befogása, illetve a lakosság tájékoztatása lenne. A balatoni önkormányzatokat tömörítő szövetség elnöke közölte, a napokban továbbították a levelüket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Kifejtette, országos szintű problémáról van szó, amely a kiemelt üdülőkörzetben azért jelentkezik hatványozottabban, mert vízparti, természetközeli településekről van szó, ahol a belterületek is kedvező életteret nyújthatnak a vadnak. “Mivel a panaszok száma folyamatosan nő, a probléma kezelése nem tűr halasztást” – fogalmazott a BSz elnöke. Megoldást keresve a szervezet szakm..

Illegális agancsgyűjtőket kaptak el a Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt....

HírekIllegális agancsgyűjtőket kaptak el a Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. területén2018.03.22Február végén a zselici és a szentegáti erdőkben csípték el az elkövetőket, akik ellen a rendőrség eljárást indított. A somogyi erdőgazdaság szakszemélyzete két hete, szombaton a területükön áthaladó gépjárművet tartóztatott fel. Az utazókról feltételezték, hogy hullott agancsot gyűjthettek. A jármű feltartóztatásával egy időben rendőri segítséget és intézkedést kértek. A kiérkező járőrök igazoltatása során minden okmányt rendben találtak, azonban a jármű átvizsgálását követően két darab gímszarvasagancs került elő. Az agancsokon még rajta volt a rátapadt hó, így egyértelmű volt, hogy az agancsok nemrégiben kerültek a járműbe. A fellelt agancsokról úgy nyilatkoztak, hogy azt találták a területük melletti szántóföldön, és haza szerették volna vinni. Agancsgyűjtésre azonban nem rendelkeznek engedéllyel. A helyszínen lévő vadgazdálkodási ágazatvezető az agancsokról úgy nyilatkozott, hogy annak sú..

Természetkedvelő diákok figyelem!

HírekTermészetkedvelő diákok figyelem!2018.03.22Kiírásra került az online vadászati teszt II. fordulója, melynek határideje április 20. Az I. forduló online tesztjét március 31-ig tölthetik ki az általános iskolások. A Bársony Prózamondó Országos Versenyre 18 éves korig jelentkezhettek, készülhettek. A Vadászati Kulturális Egyesület Alföldi Régió Szervezete két új programfelhívást adott közzé az általános iskolás diákok részére. A program célja a gyerekek ismereteinek bővítése mind a természetről, vadászirodalomról, környezetvédelemről és vadgazdálkodásról egyaránt. A szervezet felkéri az általános iskolásokat, hogy vegyenek részt a versenyen egyéni vagy csapatban történő nevezéssel. Kezdeményezésük támogatását, a diákok tájékoztatását és felkészítését – a szülők és iskolák részéről – a szervezet tisztelettel köszöni. A vetélkedő részletei: - a négy fordulós online feladatlapokat a https://www.facebook.com/vke.delalfold/ oldalon találják meg a jelentkezők. A feldatalapokat a megjelölt..

Maga mögött hagyta a nehéz éveket a Sága

Élelmiszergazdaság 2018. március 22., csütörtök • 13:02 Maga mögött hagyta a nehéz éveket a Sága A Sága Foods Zrt. három milliárd forintot fordít beruházásra. Tavaly 9,2 milliárd forintra emelkedett a vállalat forgalma. Három milliárd forintot fordít a következő három évben beruházásra a sárvári székhelyű Sága Foods Zrt., így például megújítja két sárvári üzemegységének egyikét és korszerűsíti a sonkatermékek előállítását - közölte a feldolgozott baromfitermékeket előállító élelmiszeripari cég. fotó:saga.hu A közlemény idézi Keleti Zsoltot, a vállalat vezérigazgatóját, aki szerint a Sága az elmúlt évek átalakítási folyamatainak köszönhetően erősödni tudott, és új tulajdonosának támogatásával a folyamatos termékfejlesztések mellett újra jelentős technológiai beruházásokba kezdhet. A sárvári cég tulajdonosát, az angol Bernard Matthews csoportot 2016 őszén vásárolta meg az élelmiszer- és vendéglátóiparban érdekelt angol Boparan Holdings. A vezérigazgató kiemelte, a Sága a folyamat a..