Itt vannak az új Torino Sinus modellek

Gépesítés 2018. július 20., péntek • 16:29 Itt vannak az új Torino Sinus modellek A rakodók kormányzási koncepciójukkal a kitűnő fordulékonyságot kombinálják a nagy terheléssel. A CLAAS a Liebherrel való együttműködés eredményes kezdete után további kerekes rakodó modelleket vesz fel az 5,6 és 9-tonnás kategóriában termékprogramjába. A három új TORION SINUS egyedülálló kormányzási koncepciójukkal a kitűnő fordulékonyságot kombinálják a nagy hasznos terheléssel. Ezekkel a gépekkel akár 40 km/órás sebesség is elérhető - írja közleményében az Axiál. A három modell a törzscsukló és a hátsó híd tengelycsonk-kormányzás kombinációjával tűnik ki a piactársak közül - fotó: Axiál A TORION 956, 644 és 537 SINUS teljesítényüket tekintve a kis sorozatú TORION 535 és a középső sorozat 1177 modellje között helyezkednek el. Ezzel a CLAAS összesen 10 különböző kerekes rakodó modellt kínál mezőgazdasági használatra. Nagyobb hasznos terhelés a törzscsuklónak és a kormányzott hátsó hídnak köszönhetőe..

Minimalizálni szeretnék az antibiotikum használatát a sertések felnevelése során

Állattenyésztés 2018. július 20., péntek • 15:55 Minimalizálni szeretnék az antibiotikum használatát a sertések felnevelése során Egy kanadai-magyar cég gyógynövény alapú takarmány-kiegészítőket fejleszt. Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cég a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása - olvasható a cég és az egyetem közleményében. Illusztráció: Pixabay Napjainkban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer jelentős hányadát a hús adja, azon belül a sertéshús világszerte kiemelkedő arányú: 36 %-os részesedésével a második helyet foglalja el közvetlenül a baromfi után a világ hústermelésében. Ugyanakkor az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég most az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együ..

Újra népszerű traktort vásárolni

Gépesítés 2018. július 20., péntek • 15:14 Újra népszerű traktort vásárolni A korábbi évek során csökkentek a gép eladási statisztikái, ám tavaly pozitív irányba változtak a számok. A 2017 előtti három évet Európában a traktoreladások csökkenése jellemezte. 2017-ben azonban változott a trend. A kontinens nyugati régiójában 12 %-kal, a keleti régióban pedig 8,1 %-kal, összességében 11,4 %-kal növekedtek a traktoreladások. A korábbi évekhez képest, tavaly növekedtek a traktoreladások Európában - fotó: Pixabay Tavaly összesen 170.824 traktor talált vevőre az öreg kontinensen. A 2017-ben gazdára talált traktorok 86,21 %-a nyugat-európai országok mezőgazdaságába került, 13,79 %-a került a kelet-európai országok üzemeibe. Ugyancsak tendenciózus, hogy az értékesítésre került traktormárkák között 3,6 %-kal nőtt tavaly a távol-keletiek aránya, amely 2017-ben 14,4 %-os részesedést jelentett számukra. A traktorgyártó konszernek közül a legtöbb traktort a CNH Agricultural (Case IH, New Holla..

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

Szántóföld 2018. július 20., péntek • 14:11 RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK) A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából. A RAPOOL hibridrepce-fajtasorok termésének betakarítása és mérése üzemi mezoparcellákról történt. A betakarítást és a parcellánkénti termés mérését a Magyar Kukorica Klub képviselői ellenőrizték és tanúsítják. A kivitelezést Fábiánsebestyénben a Kossuth 2000 Zrt., Gesztelyen Péter István egyéni vállalkozó, Hantoson a Simon Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Polgárdiban pedig a Szekeres Kft. végezte. A terméstanúsítás eredményei szerint a RAPOOL-hibridek teljesítménye üzemi körülmények között 4,40–5,50 t/ha között alakult. Pálffy András termékfejlesztő RAPOOL Hungária Kft. www.rapool.hu A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva. Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat..

Afrikai sertéspestis: nélkülözhetetlen a térségi együttműködés

Hírek 2018. július 20., péntek • 13:41 Afrikai sertéspestis: nélkülözhetetlen a térségi együttműködés Magyarország készen áll a kooperációra a határokon átnyúló fertőző betegségek kivédésének érdekében. Románia budapesti nagykövetével tárgyalt Nagy István agrárminiszter - közölte az Agrárminisztérium (AM). Kölcsönösen fontos a két ország együttműködése - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária (AM) A találkozón a térségi közös összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet az agrárminiszter. Továbbá fontosnak nevezte a román Európai Unió Tanácsának soros elnöksége kapcsán, hogy a közös érdekeket Románia eredményesen közvetítse. - Románia Magyarország egyik legfontosabb agrárkereskedelmi partnere, ezért a két ország együttműködése nélkülözhetetlen hazánk számára - hangsúlyozta Nagy István. A magyar agrárminiszter és Marius Gabriel Lazurca nagykövet a két ország szakminiszterei között megrendezésre kerülő látogatásról is egyeztetett. A kétoldalú találkozások során a legfőbb témák várhatóan..

Lassan érkezik az új Massey Ferguson IDEAL kombájn

Gépesítés 2018. július 20., péntek • 12:34 Lassan érkezik az új Massey Ferguson IDEAL kombájn A vadonatúj gép aratási próbájáról megérkeztek az első képek. A vadonatúj MF IDEAL kombájn első szántóföldi próbája a napokban zajlik Csehországban. Ez a legelső alkalom arra, hogy a rotoros "fekete kombájn" tudását a gyakorlatban is meg lehessen tapasztalni Közép-Európában. Az Agritechnika kiállítóson történt 2017-es bemutatása óta izgatottan várta sok gazdálkodó ezt a pillanatot. Az aratás gőzerővel folyik, de az első fotók már el is készültek a mega-kombájnról - olvasható az Austro Diesel közleményében. A napokban zajlik a vadonatúj MF IDEAL gyakorlati bemutatója - fotó: Austro Diesel Az aratási próbán lévő IDEAL a második legnagyobb típus a szériában (MF IDEAL 8T). A gép 538 LE-s motorral, duplarotoros cséplőrendszerrel, 17.100 l-es magtartállyal és 210 l/mp-es ürítési sebességgel rendelkezik. A világ legnagyobb magtartályával, leggyorsabb ürítési sebességével, leghosszabb rotorjával é..

Továbbra is várják az őstermelők véleményét

Hírek 2018. július 20., péntek • 11:44 Továbbra is várják az őstermelők véleményét A kutatási eredmények alapján fogalmazódnak meg a javaslatok. Korábban beszámoltunk arról, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kutatást végez a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetési szabályairól. Az online felmérés célja a mezőgazdasági termelők véleményének feltárása a jelenleg érvényes őstermelői adózásról és járulékfizetésről. A tervek szerint a kutatások eredményei alapján fogja a NAK megfogalmazni későbbi javaslatait a döntéshozók számára, amelyek által egy világosabb szabályozás kerülhet kialakításra. A kérdőív - amely az AKI oldalán elérhető - kitöltése önkéntes és anonim, körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. agrotrend.hu / NAK

Minden, amit tudni kell az exportbizonyítványok rendszeréről

Hírek 2018. július 20., péntek • 11:17 Minden, amit tudni kell az exportbizonyítványok rendszeréről Tájékoztató az iratok felhatalmazásairól, illetve a velük járó kötelezettségekről. A Magyar Államkincstár oldalán olvasható az exportbizonyítványok rendszeréről szóló tájékoztató, amely összefoglalja a szabályozási hátteret és az alkalmazási területeket - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az exportbizonyítványok felhatalmazást adnak, illetve kötelezettséget jelentenek az irat érvényességi ideje alatt, az engedélyen megjelölt termék meghatározott mennyiségének exportálására. Amennyiben export-visszatérítés nyújtásához bocsátják ki a bizonyítványt, az egyben a visszatérítésre való jogosultságot is jelenti. A kibocsátott bizonyítványok és kivonatok valamennyi tagállamban érvényesek és felhasználhatók, tartalmuk, valamint a tagállamok hatóságai által feltüntetett bejegyzések minden tagállamban ugyanazzal a joghatással bírnak. A tájékoztató itt olvasható. agrotrend.hu / NAK

Fiatalokat csábítana az agrárszakmába az új kocatelep

Állattenyésztés 2018. július 20., péntek • 10:41 Fiatalokat csábítana az agrárszakmába az új kocatelep A csúcstechnológiával felszerelt létesítmény mellett oktató- és látogatóközpontot is épült Kocatelepet, illetve egy oktató- és látogatóközpontot adtak át csütörtökön Somogy megyében. A somogyszobi Nagybaráti-pusztán tartott ünnepségen Nagy István agrárminiszter egyebek mellett a versenyképesség növelésének szükségességéről beszélt - közölte az MTI. Nagy István agrárminiszter - fotó: Varga Görgy (MTI) A kocatelepet a Pádpuszta Kft. építtette a Somogy megyei Iharosberény közelében, a megyében állattartással, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Claessens Group pedig oktató- és látogatóközpontot hozott létre. A magyar mezőgazdaságban ma a legfontosabb a versenyképesség növelése, ehhez elengedhetetlen a technológiai korszerűsítés, a hazai genetikai potenciál, a korszerű takarmányozás és a megfelelés a szigorú állategészségügyi követelményeknek - hangsúlyozta Nagy István. Az a..

Tesla kamionokat tesztelhet a Waberer’s, nem véletlenül!

A Waberer’s szívesen tesztelné, illetve nyitott akár a Tesla elektromos kamionjainak európai bevezetésére. Erről és a két vállalat közötti tárgyalások folytatásáról is egyeztettek a...

Szakadoznak a felhők

Aktuális 2018. július 20., péntek • 07:30 Szakadoznak a felhők Jobb időre számíthatunk, de az ország egyes részein csapadék is várható. A Dunántúlon gyengén felhős, napos idő várható, míg keletebbre több lesz a felhő. A délutáni órákra ezen a területen is felszakadozik a felhőzet. A keleti vidékeken fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar, néhol esetleg felhőszakadás. Az északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon kísérhetik erős széllökések. Továbbá zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. agrotrend.hu / OMSZ

Horoszkóp péntekre mindenkinek! Milyen nap vár rád?

Lassan vége az unalmas hétköznapoknak, közeleg a hétvége, azonban előtte még érkezik egy minden szempontból eseménydús, meglepetésekben gazdag péntek, lássuk, mit ígér horoszkópod? Kos: Néha le...

Előrejelzés Békés, és Csongrád megyére péntekre!

Nagyon ritka nyárnak lehetünk szemtanúi, idén nem az kérdés, hogy megközelítjük-e a 40 fokot, hanem az, hogy egyáltalán elérjük-e a 30 fokos napi maximumot....

Heti horoszkóp mindenkinek! Milyen hét vár rád?

Lassan a július végéhez közeledünk, azonban a nyárból sok idő van még hátra, ennek megfelelően sok izgalmas, és érdekes dolog érhet ezen a héten,...

Agrárminisztérium: szoros marad a méhészekkel való együttműködés

Állattenyésztés 2018. július 19., csütörtök • 16:59 Agrárminisztérium: szoros marad a méhészekkel való együttműködés A magyar méz fogyasztásának növelése és a méhészeti képzések fejlesztése is szerepel a jövőbeni célok között. A méhészeti ágazattal kapcsolatos legfontosabb szakmai kérdésekről egyeztetett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőségével Nagy István agrárminiszter az egyesületnél tett látogatása során - írja közleményében az Agrárminisztérium. Jelenleg a hazai méztermelés a harmadik legnagyobb az Európai Unióban - fotó: Pixabay Nagy István a találkozón hangsúlyozta, a kormány továbbra is szoros együttműködésben kíván dolgozni a méhészekkel. A megbeszélésen a méhegészségügyi hálózat megerősítése, a magyar méz hazai fogyasztásának és exportjának növelése, valamint a méhészeti képzés fejlesztése is szóba került. Az ágazat további fejlesztése érdekében az agrártárca és a méhészek egyesülete egy stratégiai keretmegállapodást kötött nemrégiben. Az együttműködésről szó..

Imádják a hazai dinnyét a gyerekek

Hírek 2018. július 19., csütörtök • 16:20 Imádják a hazai dinnyét a gyerekek A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban minden évben megtartják a kóstolókat. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indította "Nyár, dinnye, szeletem" elnevezésű dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium támogatásával. A promóció során az Agrármarketing Centrum munkatársai 2018. július 17-én a fonyódligeti, július 18-án pedig a zánkai Erzsébet-táborban kínáltak friss görögdinnyét az ott nyaraló gyerekeknek - olvasható az AMC oldalán. Az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekek minden évben nagy örömmel fogadják a friss dinnyét - fotó: Idén a melegnek és a vele járó intenzív napsütésnek köszönhetően jó minőségű termést arattak a gazdák, a szezon is már korábban, június végén elkezdődött. A dinnye nemcsak azért minősül kiváló választásnak a táborokban, mert hűsít, ezen tulajdonságához még az is hozzátartozik, h..

Az utóbbi évtized leggyengébb termése várható a kajsziból

Kertészet 2018. július 19., csütörtök • 15:23 Az utóbbi évtized leggyengébb termése várható a kajsziból Az előzetes becsléshez képest is rosszabb a helyzet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növénytermesztési szakemberei közös kajszi fajtabemutató rendezvényen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat. A Tordasi Fajtakísérleti Állomáson 2018. július 19-én tartott eseményen az érdeklődők megismerhették a késői érésű, fagytűrőbb fajtákat és fajtaújdonságokat, valamint a legmodernebb művelési rendszerek nemzetközi tapasztalatait - olvasható a NAK közleményében. A kajszibarack hungarikum, az egyik legmagyarabb növény - fotó: Pixabay Idén - a hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban - az utóbbi évtized leggyengébb termésére számíthatnak a gazdák, ugyanis a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést. A legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi ré..

Országos problémát jelentenek az elszaporodott vadak

Hírek 2018. július 19., csütörtök • 14:15 Országos problémát jelentenek az elszaporodott vadak Előrelépés viszont nem történt, így továbbra sincs megoldása a Balaton körüli helyzetnek. Ismét az agrártárcához fordul a Balatoni Szövetség (BSz), mert továbbra sem születtek meg azok a törvényben rögzített szabályok, amelyek a belterületen élő, illetve ott felbukkanó vadakra vonatkozó vadgazdálkodást szabályoznák - nyilatkozta Balassa Balázs, a szervezet elnöke, Szigliget független polgármestere az MTI-nek. A vaddisznók Révfülöp környéken eddig kétszer kaptak össze kutyával - fotó: vadaszlap.hu A BSz már tavaly év elején felkereste a tárcavezető minisztert a Balaton körül elszaporodott vadak miatt, hiánypótló jogalkotást, valamint vadvédelmi szolgálat létrehozását kérve. Az utóbbi legfontosabb teendője, a belterületeken felbukkanó vadak befogása, valamint a lakosság tájékoztatása lenne. - Előrelépés nem történt az ügyben, pedig országos problémáról van szó - hangsúlyozta Balassa Baláz..

Frissül az új élelmiszerek uniós listája

Hírek 2018. július 19., csütörtök • 13:19 Frissül az új élelmiszerek uniós listája A tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátummal bővül a jegyzék. Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az 2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Fotó - Pixabay A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Unióban. 2016. augusztus 31-én az Egyesült Királyság kérelmet nyújtott be az illetékes ír hatósághoz a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A felhasználási kérelem főként étrend-kiegészítőkre és alkoholmentes italokra terjedt ki. Az ír hatóság elsődleges értékelését követő tagállami véleményezés után, a kérelmező által ben..

Így fejleszthetik eszközeiket a sertéstenyésztők

Agrárpénzek 2018. július 19., csütörtök • 12:31 Így fejleszthetik eszközeiket a sertéstenyésztők A berendezések beszerzésére kiírt pályázatra július 23. – augusztus 27. között lehet jelentkezni. A sertéságazati stratégiai intézkedések keretében a törzstenyészetek fejlesztését szolgáló mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 78/2013. (IX. 10.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás vehető igénybe - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A támogatás igénybe vehető a: tenyészsertés és szaporítóanyag, a sertés üzemi teljesítményvizsgálat végzéséhez szükséges eszközök, a törzskönyvi rendszer használatára alkalmas számítógépes konfiguráció, a sertés mesterséges termékenyítéshez szükséges laboratóriumi eszközök, állatgyógyászati eszközök és az állatjóléti státus javítását szolgáló egyéb eszközök, berendezések beszerzéséhez. Támogatást a 36/2018 (VII) Kincstár közlemény 1. számú melléklete szerinti, N0808 számú forma..