LEGFRISSEBB CIKKEK

A KAP jövője – A vízforrások fenntarthatósága

Hírek 2018. március 23., péntek • 16:24 A KAP jövője - A vízforrások fenntarthatósága A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek. Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, és egyes régiókban eléri 80 százalékát. A növekvő globális népesség és az éghajlatváltozás növeli a kedvezőtlen éghajlati viszonyok – például az aszályok – kockázatát, a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekszik. Ezért az Európai Bizottság mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiákat kidolgozta a fenntarthatóbb vízhasználat biztosítása érdekében. A jelenlegi közös agrárpolitika keretében az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési mechanizmus hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz, azzal a kötelezettséggel, hogy a mezőgazdasági termelők konkrét agrár-környezetvédelmi céloknak – beleértve a vízhasználatot is – megfeleljenek a k..

Hideget és meleget is kapnak most a méhészek

Hírek 2018. március 23., péntek • 14:29 Hideget és meleget is kapnak most a méhészek Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, miközben a méhcsaládok élete a következő 10 napban kritikus helyzetben lesz az időjárás miatt. Stratégiai megállapodást írt alá pénteken a méhészeti ágazat további fejlesztésével kapcsolatos jövőbeni együttműködés érdekében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A keretmegállapodás alapján a méhészek és a kormány továbbra is egymással szövetségben dolgoznak, együttműködnek a szakmai kérdésekben. A dokumentum rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat. Nagy István és Bross Péter - fotó: agrotrend.hu - Az elmúlt években nagyon sok kihívásnak kellett az ágazatnak megfelelnie, a nehézségek pedig k..

Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken

Hírek 2018. március 23., péntek • 13:28 Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken A következő napokban nem várható csapadék, így a belvízzel elöntött területek nagysága csökkenhet. Addig viszont a növényvédelmi munkákat sem tudják elkezdeni a gazdák a földeken. Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg 376 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 161 kilométeren elsőfokú a készültség 215 kilométeren másodfokú - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki közleményében. Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, a Balatoni vízeresztés, illetve a Kapos vízrendszeréből érkező árhullám együttes hatása miatt. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés, ill. Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén ..

Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett

Élelmiszergazdaság 2018. március 23., péntek • 11:06 Kitartanak a fogyasztók a tojás mellett A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos botrány óta – derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában közzétett NÉBIH-felmérésből. A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai baromfiágazatot: a hatósági döntések alapján nagy baromfiállományokat kellett leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni. Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések nyomán ugyan sikerült megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak, ám ezek az intézkedések a tojás fogyasztói árának jelentős emelkedését okozták. A NÉBIH legfrissebb, 1000 fő személyes megkérdezésével készült felmérésében annak járt utána, hogy pontosan milyen változásokat okozott a fogyasztói szokásokban a fipronil..

A hús “bizalmi” termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban füstölt árura

Agrárpiac 2018. március 23., péntek • 10:14 A hús "bizalmi" termék – 10 milliárdot költünk az ünnepi időszakban füstölt árura Parasztsonkából fogy a legnagyobb mennyiség. Sokféle minőségű termék található a piacon. Kétes eredetű terméket ne vásároljon! Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot - mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára a GfK adataira hivatkozva. Ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját - ismertette. Mostisch Martina szerint fontos, hogy a vevő a vásárláskor legyen tisztában azzal, ..

Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk

Hírek 2018. március 23., péntek • 09:39 Nem elég csak az áfa csökkentése, hogy több halat fogyasszunk Egy kutatásból kiderült, hogy nem a drága volta miatt esznek kevés halat idehaza. Sokkal inkább a hallal szembeni funkcionális tényezők a főbb vásárlási akadályok. A fogyasztásnövekedést a több feldolgozott termékkel lehetne elérni. Kevés halat eszik a magyar – szinte „örökzöld” panasz ez évek óta a haltermelők részéről. Egy a KSH vonatkozó adatait mutató táblázat szerint az 1970-es 2,3 kg/fő/év mennyiségről 2013-ra, lassú emelkedés után 3,7 kg/fő/év mennyiségre nőtt a fogyasztás. Míg a megváltozott – élősúlyra alapozott – statisztikai számítás alapján 2014-ben és 2015-ben 5,4 és 6,2 kg/fő/év volt az elfogyasztott halmennyiség. Az EU Halászati és Akvakultúra-termékek Piacának Európai Megfigyelőközpontja (EUMOFA) 2017-ben publikált összefoglalója szerint – amelyben az utolsó vizsgált év 2014 volt – Magyarországon átlag 4,6 kg halat ettek a lakosok 2014-ben, míg az unió átlag halfogya..

Zárul az utolsó értékelési határszakasz!

Agrárpénzek 2018. március 23., péntek • 08:55 Zárul az utolsó értékelési határszakasz! Hamarosan zárul az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás. Felhívjuk a figyelmet, hogy az innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatási lehetőség – VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú pályázati felhívás – negyedik, egyben utolsó értékelési határszakaszának zárása 2018. március 31-e! A felhívás keretében az operatív csoport létrehozására és működtetésére, valamint az innovatív projekthez kapcsolódó beruházásra lehet pályázni. Maximális támogatási összeg az operatív csoportok működésére vonatkozóan projektenként 150 000 eurónak megfelelő forint összeg. Beruházás esetén, mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással, borászattal és REL-lel kapcsolatos projektek esetén: 206 000 eurónak megfelelő for..

Horoszkóp péntekre mindenkinek! Jó nap vár rád?

Lassan, de biztosan ennek a hétnek is vége lesz, azonban előttünk áll még egy mozgalmas, igazán pörgős pénteki nap, mely meglepetésektől sem lesz mentes,...

Lassan, nagyon lassan kezd tavaszra emlékeztetni az idő

Aktuális 2018. március 23., péntek • 07:18 Lassan, nagyon lassan kezd tavaszra emlékeztetni az idő Pénteken még lehet néhol kisebb havazás, de a hétvége további részében száraz idő várható. Kezdetben néhol még napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet, aztán egyre többfelé plusz 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását a nyugatról benyúló anticiklon, és a délkeletre lévő mediterrán ciklon alakítja, többfelé 10 fok közelébe emelkedik péntek délutánra a hőmérséklet. Többnyire erősen felhős lesz az ég, de a főváros környékén és az Északi-középhegység területén kevesebb lesz a felhő, és ezeken a tájakon akár több órára is kisüthet a nap. Délkeleten hószállingózás, gyenge havazás, esetleg havas eső is lehet, másutt nem várható csapadék. Az északi szél napközben a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között alakul, de 5 fok alatti értékek csak délkeleten lehetnek. Késő estére -5 és +2 fok kö..

Újabb kisebb havazásokkal számolhatunk még Békés, és Csongrád megyében pénteken!

Az időjárásunk ezúttal sem okozott csalódást, péntek hajnalban megérkezett Békés, valamint Csongrád megye déli, és középső tájaira a mediterrán ciklon felhőzete, lássuk, mi várható! Térségünkben...