Friss időjárásjelentés

Hőség, majd viharok érkeznek Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés
0 Shares

Elmondhatjuk, hogy időjárási szempontból katasztrofális fél éven vagyunk túl, az áprilisi fagyok bizony nagyon megtizedelték az idei cseresznye, meggy, és baracktermést, így horribilis árakkal találkozhattunk a piacokon, és sajnos a terményárak is soha nem látott drágulásnak indultak. Békés, s Csongrád megyét rég nem látott aszály szorongatja, lássuk, mi várható a folytatásban.

Sajnos a méhészek is szenvednek az egyre szélsőségesebb időjárástól, így a méz ára is az egekbe szökött mert a fagyok például az akácfákat sem kímélték, és rengeteg kifagyott.

Napok óta anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medence térségében, így Békés, és Csongrád megyében is s extrém erős az UV sugárzás, így aki nyaralni indul készüljön fel, mert akár 20 perc alatt is rendesen le lehet égni a napon.

Csütörtökön már akár 32 fokig emelkedhetnek a hőmérsékletek, és a hőhullám még tovább erősödik és bizony hétvégén már megközelítik a napi maximumok a 35 fokot, érdekesség, hogy a száraz, és egyben aszályos időjárás ellenére rendkívül sok a szúnyog is, pedig irtásukat időben elkezdték.

A mezőgazdaságban, valamint a kertekben további súlyos gondokat, és károkat fog okozni az egyre csak fokozódó aszály, és sajnos az öntözés sok helyen nem megoldott, s ez pedig további dráguláshoz vezethet a boltokban, és piacokon egyaránt.

Vasárnap érkezhetnek labilisabb légtömegek Békés, és Csongrád megye térségébe, tovább fokozódik még a felmelegedés is, és bizony vasárnap estétől kifejezetten komoly, és heves zivatarokkal, viharokkal kell számolnunk, és bizony a jégesőnek is nagy lesz az esélye, valamint a viharos kifutószélnek.

Intenzívebb zivatarok környezetében akár 75 km/h-t meghaladó széllökések is befuthatnak, és lokálisan kisebb körzetekben extrém mennyiségű csapadék hullhat.

Időjárásunk szeszélyes, és bizony egyben veszélyes jellege hétfőn is megmarad, így vasárnap, és hétfőn nem ajánlott fa alá parkolni, a hirtelen megerősödő szél vastagabb faágakat is leszakíthat, és épületek tetőszerkezetében is kárt tehet, némi enyhülésre csak keddtől van kilátás.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzést írta: Gubár András Meteorológiai szaktanácsadó

0 Shares