Érdekességek

Így éld túl a kánikulai napokat!

- Hirdetés

Van, aki forrón szereti, sokan azonban valósággal szenvednek a nyári kánikulában épp. A tartós meleg nagyon megviselheti az embert, éppen ezért már fontos, hogy odafigyeljünk s megfelelően védekezzünk ellene.

A szerencsésebbek vízparton, hűs koktélt szürcsölgetve vészelhetik át a hőhullámokat, ám azok se essenek kétségbe, akiknek otthonuk és a fülledt iroda között ingázva kell túlélniük a hőséget. Íme, 5 trükk, amelyek garantáltan elviselhetőbbé teszik a forró nyári napokat!

Permetezz:

Veled előfordult már, hogy napközben legszívesebben elmerültél volna a hűsítő tengerben? Tudtad, hogy akkor is felfrissülhetsz, hogyha erre épp nincs lehetőséged? Elegendő ugyanis a tested stratégiai pontjait lehűtened ahhoz, hogy csökkenjen a hőérzeted.

Fogj egy üres szórófejes flakont, és töltsd meg vízzel, tedd néhány órára a hűtőbe, és már jöhet is frissítő permet! A nyak, valamint a csukló, a könyék hajlat, a boka s a térdhajlat azok a pontok a testeden, ahol a legkönnyebben kitapintható a pulzus, így ott a leghatékonyabb elkezdeni a test hűtését.

Árnyékolás, szellőzés:

Az ablakon betűző nap pillanatok alatt felmelegítheti, és valóságos szaunává alakíthatja a lakást.

Éppen ezért a legnagyobb forróság idejére érdemes sötétítő függönyökkel, és redőnnyel megakadályozni, hogy besüssön a nap. A legjobb akár, ha világosabb színű, kívül elhelyezett árnyékolót választasz, a sötét reluxa ugyanis magába szívja a hőt, és tovább melegítheti a lakást.

A szellőztetés időpontja is kulcsfontosságú lehet, próbáld a hűvösebb, kora reggeli vagy késő esti órákban kitárni az ablakot.

Vissza a középkorba:

Ahogy a lámpa izzója, úgy az elektromos berendezések is hőt termelnek működés közben. Éppen ezért a kánikulában érdemes minimalizálni ezek használatát. Áramtalanítsd teljesen a készülékeidet, amelyeket éppen nem használsz, hiszen a legtöbb elektromos berendezés még a készenléti üzemmódban is bizonyos mennyiségű hőt bocsát ki.

Ne félj a légkonditól:

Egy forró nyári napon nincs is annál jobb érzés, mikor belépsz egy hűvös szobába. A Samsung Windfree klímával ezt minden nap átélheted, mikor hazaérsz fárasztó nap után.

A  kiváló légfúvónyílásoknak köszönhetően huzat érzet nélkül adja a kellemesen hűvös levegőt. Ha ilyen korszerű klímát használsz, garantáltan kellemesek lesznek még a legforróbb nyári napok is. Egy dologra azonban ügyelj, a belső beállított hőmérséklet soha ne legyen 8 foknál alacsonyabb a kintinél, és valóban elkerülheted a megfázást, és a nagy hőmérsékletkülönbség sem viseli meg a szervezetedet.

Bár már itt a kánikula, még mindig nem késő beszerezni a légkondicionálót, hiszen egy hűvösebb nyári estén vagy az ősz beköszöntével akár fűtésre is használhatjuk készülékünket.

Alternatív hűtési lehetőségek éjszakára:

Nyáron különösen fontos, hogy körültekintően válasszuk meg az ágyneműnket. Ha te azok közé tartozol, akik rosszul alszanak a melegben, és akkor mindenképp figyelj oda, hogy az ágyneműd és a lepedőd is jó minőségű, légáteresztő, 100 százalék pamut anyagból készüljön!

Emellett segítheti az elalvásodat, ha lefekvés előtt megiszol egy pohár forró teát, vagy italt ahogy a török kultúrában is szokás, hiszen ez is hozzájárul a testhőmérséklet csökkenéséhez.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.