Érdekességek

Így működhet tökéletesen a sertéságazat!

- Hirdetés

Az állattartó ágazatok szempontjából kiemelkedő helyen szerepel a kiszámíthatóság, az ágazati szereplők biztonsága valamint a szereplők tevékenységéhez mérten arányosított jövedelem, és kockázatmegosztás. Különösen igaz ez a lazán szabályozott ágazatokra, így a sertéságazatra.

Több ország példája mutatja, hogy ágazatokon belüli jövedelemviszonyok konfliktusmentes szabályozása és a minden szegmensben jövedelmező termék-előállítás csak magasan szervezett termékpálya esetén valósítható meg.

Magyarországon sok teendőnk van nemcsak fejlesztési, de főleg szervezési oldalról.

Annak érdekében, hogy hosszútávon is kiszámítható sertéságazati viszonyokat tudjunk teremteni, vagy akár támogatások nélkül, vagy átmenetileg a jelenlegi támogatási szint megtartásával igazi versenyképes ágazati működést hozhassunk létre.

Mindezek megteremtésének szükségessége és az afrikai sertéspestis vadállományban történő hazai megjelenése is indokolta, hogy a NAK még több figyelmet szenteljen 2018-tól az ágazatnak.

A NAK sertéságazati alosztálya májusi ülésén döntött, hogy az ágazat meghatározó termelői, feldolgozói köreit képviselő 5-5 taggal létrehoznak a piaci folyamatokkal és az ágazat leglényegesebb problémáival foglalkozó munkacsoportot.

A munkacsoport tagjai a szakmai szervezetek képviselőivel közösen, szeptember végén tanulmányúton vettek részt az ausztriai Linzben, amelynek valós célja az volt, hogy megismerjék az osztrák vágósertés-felvásárlási és árkialakítási rendszert.

Az osztrákok előnye, hogy az előnytelen struktúra ellenére is magasabb árakat tudnak a termelők na és a feldolgozók számára is elérni, a piac átláthatósága által, valamint azzal, hogy a kereskedelmi átadási ár követi az alapanyag árváltozásait is.

A termelők a feldolgozókkal partnerségben tiszta játékszabályokat alakítottak ki, a vágóhidak ellátása folyamatosan és zavartalanul biztosított, az ármozgások pedig kiegyenlítettek. Jelenleg több mint 2,5 millió sertés a börzén keresztül kerül a vágóhidakra, és az így kialakított ár a börzén kívüli kereskedés tekintetében is etalon.

Teszik mindezt úgy, hogy az élőállat-termelési önköltségük minimálisan a német önköltség alatt, illetve a dán önköltség felett alakul.

Példásan működik a vágósertések vágás utáni minősítése és a termékpálya információs rendszere.

A tapasztaltak alapul szolgálhatnak a hazai rendszer elengedhetetlen új alapokra helyezése során.

Tény, a közös munka elindult, 2019-től pedig azt reméljük, hogy az osztrák példa „ragadós” lesz!

Forrás: www.naklap.hu