Érdekességek

Így működhet tökéletesen a sertéságazat!

- Hirdetés

Az állattartó ágazatok szempontjából kiemelkedő helyen szerepel a kiszámíthatóság, az ágazati szereplők biztonsága valamint a szereplők tevékenységéhez mérten arányosított jövedelem, és kockázatmegosztás. Különösen igaz ez a lazán szabályozott ágazatokra, így a sertéságazatra.

Több ország példája mutatja, hogy ágazatokon belüli jövedelemviszonyok konfliktusmentes szabályozása és a minden szegmensben jövedelmező termék-előállítás csak magasan szervezett termékpálya esetén valósítható meg.

-- Hirdetés

Magyarországon sok teendőnk van nemcsak fejlesztési, de főleg szervezési oldalról.

Annak érdekében, hogy hosszútávon is kiszámítható sertéságazati viszonyokat tudjunk teremteni, vagy akár támogatások nélkül, vagy átmenetileg a jelenlegi támogatási szint megtartásával igazi versenyképes ágazati működést hozhassunk létre.

Mindezek megteremtésének szükségessége és az afrikai sertéspestis vadállományban történő hazai megjelenése is indokolta, hogy a NAK még több figyelmet szenteljen 2018-tól az ágazatnak.

A NAK sertéságazati alosztálya májusi ülésén döntött, hogy az ágazat meghatározó termelői, feldolgozói köreit képviselő 5-5 taggal létrehoznak a piaci folyamatokkal és az ágazat leglényegesebb problémáival foglalkozó munkacsoportot.

A munkacsoport tagjai a szakmai szervezetek képviselőivel közösen, szeptember végén tanulmányúton vettek részt az ausztriai Linzben, amelynek valós célja az volt, hogy megismerjék az osztrák vágósertés-felvásárlási és árkialakítási rendszert.

Az osztrákok előnye, hogy az előnytelen struktúra ellenére is magasabb árakat tudnak a termelők na és a feldolgozók számára is elérni, a piac átláthatósága által, valamint azzal, hogy a kereskedelmi átadási ár követi az alapanyag árváltozásait is.

A termelők a feldolgozókkal partnerségben tiszta játékszabályokat alakítottak ki, a vágóhidak ellátása folyamatosan és zavartalanul biztosított, az ármozgások pedig kiegyenlítettek. Jelenleg több mint 2,5 millió sertés a börzén keresztül kerül a vágóhidakra, és az így kialakított ár a börzén kívüli kereskedés tekintetében is etalon.

Teszik mindezt úgy, hogy az élőállat-termelési önköltségük minimálisan a német önköltség alatt, illetve a dán önköltség felett alakul.

Példásan működik a vágósertések vágás utáni minősítése és a termékpálya információs rendszere.

A tapasztaltak alapul szolgálhatnak a hazai rendszer elengedhetetlen új alapokra helyezése során.

Tény, a közös munka elindult, 2019-től pedig azt reméljük, hogy az osztrák példa „ragadós” lesz!

Forrás: www.naklap.hu

-- Hirdetés