Egészség

Ilyen betegségeket okozhat a légszennyezettség!

- Hirdetés

A JAMA Psychiatry szaklapban publikált tanulmányból kiderül az, hogy a kutatásban 2063 brit tinédzser vett részt, akiknek születésüktől fogva már 18 éves korukig figyelték az egészségét. A kamaszok majdnem egyharmada állította, hogy 12 éves kora óta volt már legalább egy pszichotikus élménye.

Kezdve enyhe paranoiás érzettől, egészen a súlyos tünetekig, amikor a beteg teljesen elveszíti kapcsolatát a valósággal. Ilyenkor olyan dolgokat hall vagy lát, amit a körülötte lévők nem.

A kutatók megvizsgálták azoknak a helyeknek a légszennyezettségét is, ahol a kamaszok legtöbb idejüket töltötték ez az otthonuk, az iskolájuk vagy a munkahelyük.

S a leginkább légszennyezett területen élőknek 27-72 százalékkal nagyobb volt az esélye megbetegedésre, mint azoknak akik tisztább levegőjű környezetben élnek a szmog jelentősen befolyásolja a cukorbetegség kialakulásnak kockázatát, és a pajzsmirigy betegségekben is nagy szerepe van.

A mértéket a szennyező anyagok típusa és mennyisége is befolyásolja. Így azoknak, akik két káros anyag hatásának voltak kitéve, mint például a nitrogén dioxid és a nitrogén oxidok, 60 százalék volt az esélye a pszichotikus élmények megtapasztalására.

Bizony az eredmények szerint a mentális megbetegedés lehetősége fokozatosan nőtt a vidéktől kezdve, a külvároson át a belvárosig. Azoknak a fiataloknak sajnos, akik városi környezetben élnek 94 százalékkal nagyobb eséllyel lehet pszichózisa, mint a vidéken élőknek, és a cukorbetegségre, s valamint pajzsmirigy problémákra is sokkal hajlamosabbak lehetnek.

A kutatás kiterjedt a család pszichiátriai hátterére, az anyai pszichózisra, na és a társadalmi, és gazdasági helyzetre, a szomszédság szociális jellemzőire és más tényezőkre is.

Ebből az egy tanulmányból nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a légszennyezettség pszichózist okoz, mondta az egyik szerző, Dr. Helen L. Fisher, aki a King`s College London kutató pszichológusa.

A tanulmány azt mondja ki, hogy ez a két dolog gyakran együtt fordul elő, tette hozzá Helen, s a kutatást tovább folytatják, hogy a felsorolt betegségeken kívül még miben lehet szerepe a légszennyezettségnek.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.