Érdekességek

Ilyen időjárást jelez a feketerigó!

- Hirdetés

Környezetünkben számtalan olyan állat, és növény él, aki meteorológusokat megszégyenítően képesek a közelgő időjárási változásokat előrejelezni, ilyen például a feketerigó is, nem gondolnánk ugye? Lássuk, s hogy mire képes eme madárka, hogyan lehet segítségünkre?

A feketerigóról köztudott, hogy egy alacsony vérmérsékletű madár, általában a galambhoz, vagy verébhez képest igen nyugodt természetű, többnyire a földön látjuk ugrálni, bogarakat, gilisztákat gyűjt, s de nyári zivatarok közeledtével teljesen ” elveszíti önuralmát”, viselkedése is megváltozik.

Ilyenkor rikácsolva,a szinte csivitelve röpköd, a páratartalom emelkedést is kiválóan megérzi, s így pedig sokkal hamarabb megérzi a közelgő veszélyt, vakon meg lehet benne bízni. Megváltozott viselkedésének az oka az, hogy a rigó nem úgy fészkel, mint a galamb fedett helyre, így ha megérzi a közelgő vihart, nem tudja hirtelen mihez kezdjen, hiszen fészke szabadon, sérülékeny helyen van.

Ez magyarázhatja fordított esetbe a galamb nyugodtságát viharok előtt mert ők ha akarnak, behúzódnak biztonságos fészkükbe, miket 90 százalékban fedett helyekre, például magtárak aljába építenek, így őket, és fiókáikat kevésbé érinti egy közelgő nagy erejű zivatar, vagy vihar.

Ebből az a következtetés vonható le, ha a feketerigó zavarodottan repked, vinnyog, akkor bizony sajnos a közelben vihar ólálkodik, viselkedésük eme formája már baj bekövetkezése előtt 2 órával megfigyelhető s így érdemes zivataros napokon megfigyelni őket, nem okoznak csalódást, saját, több éves tapasztalatom.

Szerző: Gubár András ( meteorológiai-tanácsadó)

Forrás: idojosdas.hu

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.