Hírek

Íme a legjobb tanácsok a téli fűtésszezonra!

- Hirdetés

Mindenki számára megterhelőek a téli hónapok, fűtéstípustól függetlenül mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a téli hónapok végére ne apadjon le nagyon a pénztárcánk, íme a leghasznosabb, és legjobb tippek fűtésszezonra!

Mit tehetünk az ideális fűtés érdekében:

Alapvető szabály, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön  szabályozni. A szobák átlagos hőmérsékletének csupán egy Celsius fokos csökkentésével hat százalékos energia megtakarítást is elérhetünk. Ez pedig igazán számottevő lehet a számlákban.

Mennyi a lakás ideális hőmérséklete:

Nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei. Ám általánosságban elmondható, hogy a fürdőszobában akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán van szükség 15 foknál melegebbre.

A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre a 18 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig a javasolt értékek szerint általában 19 fokra állítsuk be.

Nagy hidegben is kell szellőztetni?

A rendszeres szellőztetés a helyiség levegőjének nedvességtartalma miatt is fontos, hiszen a fűtés mindenképpen szárítja a levegőt. A kellemes hőérzethez szobáink levegőjének relatív nedvességtartalma legyen 40-70 százalék között.

Ezt párologtató használatával, vagy egy nedves ruha fűtétestre helyezésével érhetjük el.

Hogyan szellőztessünk?

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy „ne fűtsük az utcát”. A beáramló hideg levegő ne hűtse le belső falakat, bútorokat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. Ugyanakkor frissítsük fel a szoba levegőjét naponta többször akár kereszthuzattal (4-5 perc), vagy hosszabb ideig egy-egy nyílászáró 15-20 perces nyitva tartásával.

Ügyeljünk arra, hogy a hőmérsékletet kis ingadozással egész nap tartsuk.

Mit tehetünk, hogy ne szökjön el a meleg?

A távfűtött tömbépületekből a meleg leginkább az ajtókon, ablakokon szökik el. Egy rosszul szigetelt lakásban akár 30-40 százalékkal is több energia szükséges a téli fűtésre. Éppen ezért különösen fontos a nyílászárók állapota.

Jól záródó, szigetelt ajtók, ablakokkal jelentősen mérsékelhetjük a fűtési költségeket. Nagy ablakok, erkélyajtók esetén érdemes oda figyelni az üvegfelületek k-értékét, amely a felhasznált üveg hőszigetelő képességét adja meg.

Az ajánlott érték 1 és 1,5 között van. Az ablaküvege át történő hővesztést csökkenthetjük azzal is, hogy alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt.

Hogyan növelhetjük a fűtés hatékonyságát?

Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, és ne lógjon rá, mert így a függöny kitereli a meleget a szobából.

A radiátor mögé tett alumíniumfóliával megakadályozhatjuk, hogy a meleg a falon keresztül távozzon (a közönséges konyhai fólia megteszi, de speciális fóliák is kaphatók.) Ha tehetjük, akkor szereljünk a fűtőtest fölé polcot. Így a meleg levegő nem emelkedik fel egyenesen a mennyezet magasságáig, hanem előbb a helyiség közepe felé terelődik.

Minden esetben győződjön meg róla, hogy a fűtőtest és a polc közötti távolság elég-e ahhoz, hogy a meleg levegő cirkulálni tudjon!

Hasznosnak találta a cikket? Osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.